Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Negativne kamate

Ovim je tvrtkama čak plaćeno da se zaduže

'Henkel_pd'
Foto: PR FOTO
09.09.2016.
u 07:15

Izdanja uz negativnu kamatu već su se događala, ali samo u tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu

Manija negativnih kamata, nakon financijskog, uzela je maha i u korporativnom sektoru: Henkel i Sanofi prve su privatne tvrtke koje su izdale obveznice uz negativne prinose za kupce, što znači da im je zapravo plaćeno da se zaduže.

Francuski farmaceutski div Sanofi uspio je tako pribaviti milijardu eura kapitala, izdanjem obveznica s trogodišnjim dospijećem i kamatnom stopom od -0,05 posto, dok se njemački Henkel, najpoznatiji po proizvodnji industrijskih i tehnoloških ljepila, zadužio uz istu negativnu kamatu za upola manji iznos, s dospijećem od dvije godine.

Izdanja uz negativnu kamatu već su se događala, ali samo u tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu pa je njemački željeznički prijevoznik Deutsche Bahn, primjerice, u srpnju prodao 350 milijuna eura petogodišnjih obveznica uz kamatu od -0.006 posto. Više od 27 posto korporativnih obveznica imalo je negativan prinos početkom mjeseca.

To su nove posljedica politike niskih kamata Europske središnje banke koja pokušava osloboditi novac koji bi pokrenuo gospodarstvo i ubrzao oporavak.

>> Ljubljanska divovska čokolada istisnula iz Guinnessa splitsku Nadalinu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije