Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ovih 13 događaja moglo bi izazvati kaos na svjetskim tržištima u 2017. godini

– Nove populističke i protekcionističke trgovinske politike mogle bi poremetiti globalnu ponudu i potražnju za određenim robama na tržištu – stoji u izvještaju tima.
05. siječnja 2017. u 14:08 1 komentara 1197 prikaza
burza
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Tim stručnjaka britanskog financijskog diva Barclaysa naveo je 13 događaja koji bi u 2017. godini mogli izazvati kaos na svjetskim tržištima, piše Business Insider.

– Nove populističke i protekcionističke trgovinske politike mogle bi poremetiti globalnu ponudu i potražnju za određenim robama na tržištu – stoji u izvještaju tima.

13 događaja koji bi mogli utjecati na svjetska tržišta:

igor dekanić Igor Dekanić, stručnjak za naftni i plinski biznis U naftnom biznisu ništa se ne događa bez Rusa i Amerikanaca nafta Svjetsko tržište Cijene nafte u 2016. porasle najviše od 2009.: Ova odluka bila je ključna! rafinerija, radnici Energetska strategija Trebamo li rafinerije? U Europi ih je u osam godina zatvoreno 11

1. Zaoštravanje retorike između Irana i SAD-a moglo bi dovesti do novih iranskih testiranja balističkih raketa. To bi utjecalo na ponudu nafte na svjetskom tržištu

2. Na ponudu nafte na svjetskom tržištu imao bi utjecaj i bankrot Venezuele zbog nemogućnosti plaćanja dugova

3. Zagađenje vode širokih razmjera izazvano incidentom s curenjem otpadnih voda utjecalo bi na ponudu plina i nafte na svjetskom tržištu.

4. Neredi u Čileu zbog općih izbora mogli bi utjecati na ponudu metala.

5. Na ponudu metala mogao bi utjecati i žešći sukob Rusije i Ukrajine, što bi dovelo do smanjenja iskapanja željezne rude.

6. Ekonomsko usporavanje u bilo kojoj velikoj potrošačkoj naciji dovelo bi do smanjenja potražnje za svim robama.

7. Eskalacija trgovinskog rata s Kinom i jače geopolitičke tenzije dovele bi do pada potražnje za svim robama na svjetskom tržištu.

8. Na smanjenu potražnju za naftom moglo bi utjecati "izbacivanje" na tržište Teslina Modela 3 ili neki veliki pomak u tehnologiji izrade baterija.

burza | Autor : Reuters/PIXSELL Foto: Reuters/PIXSELL

9. Širi trgovinski rat između SAD-a i Meksika mogao bi dovesti do toga da izvoz američkog prirodnog plina u SAD bude neisplativ.

10. Veliki incident sličan katastrofi u nuklearki Fukushima, koji bi se dogodio u Kini, doveo bi do okretanja javnosti protiv nuklearne energije te bi pala ponuda plina.

11. Sjevernokorejski nuklearni test stvorio bi probleme za transport svih roba

12. Kina doprema platformu za bušenje u sporne vode Južnokineskog mora, što može dovesti do problema s transportom nafte i plina.

13. Do problema u transportu i potražnji nafte mogli bi dovesti novi teroristički napadi u Turskoj.

>>Inu se isplati samo jeftino kupiti pa skupo i brzo prodati

>>Hoće li zaduženi u 2017. biti mirni? Evo što će se događati s kamatama za kredite u kunama i eurima

Očekujete li katastrofične događaje na svjetskom tržištu u 2017. godini?

  • Da 31,48%
  • Ne 64,81%
  • Ne znam 3,70%

Elipso