Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju B. Karadžić

Ove godine još ne treba očekivati veliku navalu turista iz Srbije

uvala
Boris Ščitar
07.03.2010.
u 19:30

Na ruku Hrvatskoj ne ide ukidanje viza Srbima za zapadnoeuropske zemlje, koji će radi toga ove godine masovno prema Italiji i Španjolskoj, pojašnjava direktorica srbijanskog turoperatora Kon Tiki Travel.

Prvi nastup Hrvatske na međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, među četrdesetak zemalja plijenio je Hrvatska, koja je prvi put nastupila, plijenio je veliku pažnju. Kakvi su odjeci razgovaramo s Brankom Karadžić, direktoricom srbijanskog turoperatora Kon Tiki Travel.

Je li hrvatski turizam izabrao dobar trenutak?

Vrlo dobar, ni prerano ni prekasno. Počelo je lani turističkim nastupom Istre, pozitivni signali od novog hrvatskog predsjednika pripremili su teren, a profesionalno odrađenim dolaskom u Beograd - nije ostalo nezamijećeno da je hrvatska delegacija došla u najjačem sastavu, s ministrom Bajsom - pokazalo se da se srbijansko tržište respektira.

To je pružena ruka

Je li registrirano da je na sajam došlo 150 turističkih radnika iz Hrvatske i da su Niko Bulić i HTZ zakupili ponajveći prostor?

Apsolutno. To se sve doživljava kao pružena ruka, snažna poruka da su srpski turisti dobrodošli u Hrvatsku i da se na odmoru na Jadranu mogu osjećati sigurnima. U Srbiji je puno zainteresiranih. Cijeloj generaciji hrvatski Jadran istoznačnica je za ljetovanje. Mnoge s Hrvatskom vežu i rodbinske veze, a stasale su i generacije koje žele upoznati more o kojem pričaju roditelji.

Hrvatska do kraja desetljeća računa s milijun turista iz Srbije. Koliko u 2010. može narasti lanjski broj od 87.000 srpskih gostiju?

Hrvatska će nakon snažnog nastupa na sajmu pojačati i promociju i to je sjajno. Ali revolucija u dolascima se još neće dogoditi. Na ruku Hrvatskoj ne ide ukidanje viza Srbima za zapadnoeuropske zemlje, koji će radi toga ove godine masovno prema Italiji i Španjolskoj.

Skuplja od Tunisa

Godišnje u inozemstvo putuje oko 800.000 Srba. Je li realno, kako se nadaju hrvatski predstavnici, da 2010. u Hrvatskoj dosegnu prvih sto tisuća?

Vjerujem da je. S tim da bi domaćini u Hrvatskoj ipak za srpsko tržište trebali ponuditi cjenovne akcije i pogodnosti. Hrvatska je Srbima skuplja i od Grčke i Turske, Tunisa i Egipta.

Hoće li Kvarner, koji se pojačano promovira, imati i veće koristi?

Da, najveći rast može očekivati upravo Kvarner, koji je i nekada uz Istru i dalmatinske otoke, Srbima bio najzanimljiviji.

Komentara 7

DA
Dayton
19:58 07.03.2010.

Xpbatcka je lijepa zemlja ali ja idem u Typcky. Bolje me oni razumiju nego bedaste Hrvatine koje vise vole sve druge turiste nego li Srbe. Hebes odmor kakvoga vi nudite.

TH
than
21:56 07.03.2010.

Dayton... Ne pravi budalu od sebe...

Avatar m_m
m_m
19:39 07.03.2010.

Vidi čuda neviđena, sad su nam i Srbi dobri! A još prošle godine je bio \"ne tribaju nam ovi, ne tribaju nam oni\" ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije