Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Otvoriti obrt ili trgovačko društvo

Huawei
Foto: Huawei
1/6
22.09.2020.
u 15:04

Savjeti iz prakse budućim poduzetnicima

Od svih izbora koje donosite prilikom pokretanja posla, jedan od najvažnijih je vrsta pravnog subjekta kojeg ćete odabrati za svoju tvrtku. Ova odluka ne samo da će utjecati na to koliko poreza i davanja plaćate, ona će utjecati na količinu dokumentacije koje vaše poslovanje treba producirati, na osobnu odgovornost s kojom se suočavate i dostupnost izvora financiranja. Izbor ponajviše ovisi o vašim individualnim okolnostima i o djelatnostima kojima se namjeravate baviti.

Najčešći organizacijski oblici u Republici Hrvatskoj su društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.), jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.), obrt i paušalni obrt, a u nastavku ću ih opisati i prikazati glavne prednosti i nedostatke ovih pravnih oblika u praksi:

Usporedba je kompleksna zbog velikog broja varijabli koje valja uzeti u obzir, kao i značajki koje se često preklapaju, ali ja ću vam pokušati ponuditi neke zaključke nastale iz vlastitog poslovnog iskustva.

ODAKLE POČETI

Pri odabiru vrste pravne osobe s kojom namjeravate obavljati svoje poslovanje valja razmišljati dugoročno. Za početak predlažem istražiti kako je registrirana konkurencija iz branše. Kroz povijest su se razne poslovne udruge i interesne grupe izborile za određena prava i povlastice koje odgovaraju baš njihovim specifičnim potrebama pa ćete sigurno imati interesa na to se “nasloniti”. Neki su poslovi tradicionalno obrtnički, pa će i vaše poslovanje vjerojatno od takve registracije imati najviše koristi.

KLASIČNI ILI PAUŠALNI OBRT

Generalno se za obrt najčešće podrazumijeva da je riječ o samozapošljavanju, obiteljskim biznisima i ljudima koji prije svega žele zaraditi svoju plaću, a ako pri tome uspiju nekoga zaposliti, tim bolje. Rekao bih da je obrt pravi izbor ako je glavni cilj poduzetnika osigurati mjesečna primanja od 15.000kn neto. Prednosti obrta se zato najviše ogledaju kroz porezne olakšice na plaću vlasnika. Osoba koja živi u Zagrebu, posjeduje obrt i na sebe ima prijavljeno dvoje djece si može mjesečno neoporezivo isplatiti više od 8.000kn tj. godišnje oko 100.000kn. 

Među obrtima možete birati između registracije paušalnog ili klasičnog. Prema mome iskustvu, ukoliko imate uslužno poslovanje i nemate mnogo ulaznih računa, paušalni obrt je bolji izbor, a ako imate mnogo ulaznih računa onda je vaš izbor bliže klasičnom obrtu. Kod provođenja ovog pravila također postoje mnogi izuzetci pa je sagledavanje vlastite situacije i savjetovanje sa stručnjacima najbitnije.

Foto: Huawei

PAUŠALNI OBRT je kvalitetno rješenje za one koji predviđaju da će u sljedećoj godini ostvariti sigurne prihode do 300.000 kn i koji imaju jasnu sliku o troškovima u istoj godini. Prvenstveno je osmišljen za ljude koji žele zaraditi sezonski, nakon svog redovnog posla ili nuditi usluge, a da im zarada bude dovoljna za pristojan život. Paušalist nije obveznik PDV-a, a vođenje dokumentacije ovog tipa obrta je izuzetno jednostavno. Obavezno je samo izdavanje računa i briga da iznosi odgovaraju naplaćenima na žiro računu. Jednom godišnje se poreznoj upravi predaje popis izdanih računa koji se uspoređuje s primitcima na žiro računu, a prema kojem država određuje paušalni razred i iznos poreza, koji je u pravilu nizak.

KLASIČNI OBRT je namijenjen svima koji žele ili zbog prirode posla moraju raditi promet po računu viši od 300.000kn godišnje i namjeravaju ući u sustav PDV-a što se dešava svojevoljno na nižim iznosima ili silom zakona prelaskom praga od 300.000kn.

PRIMJER IZBORA IZMEĐU KLASIČNOG I PAUŠALNOG OBRTA

Snimatelj reklama Ivan nudi svoje usluge, a troškove pozadinske glazbe, najma prostora i plaće glumaca najčešće snosi naručitelj pa je za njega paušalni obrt bolji izbor. Za ovu uslugu Ivan će fakturirati 10.000kn. Nakon poreza će mu ostati približno 9.000kn ali je prihod legalno prijavljen. Ivan koji je nekad radio i na crno sada može jednostavno i jeftino izdati račun i obavljati svoje poslovanje potpuno legalno.

Snimatelj reklama Luka u ponudu osim svoje usluge uključuje glazbu, animacije, glumce, najam studija, prijevoz i ostale vezane troškove. Njegov će račun za sličan posao onome koji je obavljao Ivan iznositi 30.000kn. Troškovi koje je Luka imao su u cijeni imale uključen PDV, kao i druge troškove, pa taj iznos poreza sada želi od države potraživati natrag. Financijski mu je to isplativije iako dokumentacija sada postaje kompleksnija te se mora voditi evidencija o primljenim računima, izdanim računima i plaćama za što će najčešće biti potrebno angažirati knjigovodstveni servis.

D.O.O. I J.D.O.O.

S druge strane imamo D.O.O. (društvo sa ograničenom odgovornošću) i njegovu pojednostavljenu verziju J.D.O.O. (jednostavno društvo sa ograničenom odgovornošću)

Najveća prednost koju d.o.o. donosi u odnosu na obrt je ograničena odgovornost - da je vaša privatna imovina zaštićena u slučaju poslovnih gubitaka. Napomenut ću da ona u praksi često nestaje u trenutku kada kao vlasnik ili direktor potpišete osobnu mjenicu ili zadužnicu za kredit, leasing i slično. Savjetujemo izbjegavati potpisivanja takvih dokumenata ako je ikako moguće.

D.o.o. – pravni oblik za velike, srednje i male tvrtke, koje imaju ambiciozne planove za rast i količinu prihoda. Porezne olakšice su postavljene da favoriziraju početnike i da im se omoguće razvoj. Pozitivna strana društva s ograničenom odgovornošću je da imaju povoljniji tretman od strane banaka u odnosu na obrte, a visina poslovnih prihoda se uvijek promatra kao najbitniji pokazatelj pri evaluaciji poslovanja.

J.d.o.o. - prvenstveno je namijenjeno poduzetnicima koji ulaze u posao po prvi puta, a žele brzo, jeftino i jednostavno otvoriti tvrtku i isprobati ideju. Ukoliko postane uspješno j.d.o.o. se najčešće preregistrira u d.o.o., a ako ideja ne zaživi zatvaranje društva bi također trebalo biti pojednostavljeno.

SAVRŠEN POSLOVNI SURADNIK

Koji god pravni subjekt odabrali jedno je sigurno - poslovanje možete uvelike unaprijediti uz pomoć tehnologije, a Huawei sada nudi cijeli ekosustav. Uz pametne telefone nudi i laptope, tablete, satove, slušalice... Jeste li znali da troškovi opreme za rad poput laptopa ulaze u 20.000 kn temeljnog kapitala koji je potreban za otvaranje d.o.o.-a?

Tako novi laptop Huawei Matebook D14 nudi izvrsnu vrijednost za novac. Opremljen je izvanrednim 1920 x 1080 IPS zaslonom, a okviri su stavljeni u svega 4,8 mm, pa 14-inčni FullView zaslon izgleda kao da nema početak i kraj. S kutom gledanja od 178°, bilo da tonete u kinematografski doživljaj ili samo šaljete e-poštu, doživjet ćete vizualnu poslasticu na ovom prekrasnom zaslonu. Laptop teži samo 1,38 kg1 i ima debljinu 15,9 mm pa dizajn ne samo da izgleda sjajno, već znači da ga možete preklopiti na gotovo 180°.

HUAWEI MateBook D 14 pokreće AMD Ryzen 5 3500U procesor, koji ubrzava i poboljšava performanse.

Laptop je opremljen izvanrednom baterijom od 56 Wh, tako da bez obzira jeste li suočeni s cjelodnevnim sastancima ili predavanjima, imat ćete dovoljno baterije sa samo jednim punjenjem.

Foto: Huawei

Jednostavnim dodirom vaš će se pametni telefon i HUAWEI MateBook transformirati u jedan super uređaj čak i bez internetske veze. Zaslon vašeg telefona pojavit će se na prijenosnom računalu što vam omogućuje povlačenje i ispuštanje datoteka između njih i uređivanje datoteka na prijenosnom računalu dok komunicirate s kolegama na telefonu pomoću iste tipkovnice i miša. Ova suradnja na različitim uređajima olakšava život i svakodnevne zadatke.

HUAWEI MateBook D 14 dolazi s 65 W USB-C punjačem koji se praktično uklapa u vaš džep, tako da laptop možete puniti u pokretu. Bateriju svog prijenosnog računala možete napuniti do 46% u samo 30 minuta. Također podržava brzo punjenje i prijenos podataka za vaš telefon.

Na HUAWEI MateBook D 14 laptopu zaslon certificiran od strane TÜV Rheinland-a značajno smanjuje štetno plavo svjetlo koje ometa oči i osigurava zadovoljstvo gledanja i dugoročno zdravlje vašeg vida.

Inovativna ugrađena kamera diskretno je smještena ispod tipkovnice. Samo jednim pritiskom iskoči samo ako vi to želite. Ponovo je stisnite prema dolje kako biste spriječili potencijalni daljinski pristup kameri.

Foto: Huawei

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije