Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razvitak u pet smjerova

Otvoreni prvi natječaji za nepovratnu pomoć EU

Đuro Popijač
Robert Anić/Pixsell
25.11.2009.
u 17:12

Nepovratnu pomoć mogu tražiti nevladine organizacije, privatna poduzeća, lokalna uprava, instituti i zavodi.

Tri Vladina ministarstva otvorila su osam prvih natječaja za dodjelu nepovratne pomoći iz operativnog programa IPA-e za razvitak ljudskih potencijala.

Tim se natječajima potiču programi za zapošljavanje mladih, invalidnih osoba, žena i učenika s teškoćama u obrazovanju te stvaranje mreža lokalnih obrazovnih ustanova za koje će se raspodijeliti 18 milijuna eura.

Hrvatska će do 2012. godine dobiti 86 milijuna eura za razvitak ljudskih potencijala čiju će raspodjelu uz Europsku komisiju koordinirati i predstavnici civilnog društva, državnih institucija i ekonomske zajednice.

Katarina Ivanković-Knežević, načelnica u Ministarstvu gospodarstva, kazala je da se za nepovratnu pomoć mogu prijaviti nevladine organizacije, socijalni partneri, privatna poduzeća, lokalna uprava i samouprava, instituti i zavodi te druge obrazovne institucije.

Sve upute za prijavitelje prevedene su na hrvatski jezik i mogu se naći na internetskim stranicama mjerodavnih državnih tijela.

Najviše novca, 4 milijuna eura, namijenjeno je programu za uvođenje novih kurikula (nacionalnih smjernica) koji je otvoren do 18. prosinca, a za razvitak regionalne mreže lokalnih obrazovnih ustanova može se dobiti 3,5 milijuna kuna.

Prva sredstva iz programa IPA-e namijenjena lokalnom partnerstvu u zapošljavanju već su isplaćena, riječ je o 561 tisući eura, a do kraja godine bit će isplaćena još 4 projekta.

I dok su socijalni partneri jučer proučavali detalje o nepovratnoj novčanoj pomoći iz Bruxellesa, novi ministar gospodarstva Đuro Popijač kreće prema sjedištu Europske komisije kako bi iskamčio nove uvjete za prodaju brodogradilišta i njihovo spašavanje od stečajeva ne uspiju li ih prodati kako je dogovoreno.

Natječaj za drugi krug privatizacije trebao je biti objavljen sredinom studenoga, no cijeli je posao nakratko odgođen zbog odlaska bivšeg potpredsjednika Vlade Polančeca i izbora njegova nasljednika.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar sebastian
sebastian
21:19 25.11.2009.

Kad Hrvatska udje u EU, tih 3000 visokoobrazovanih otice sv na zapad jer tamo im pruzaju radna mjesta i buducnost sa pristojnim prihodima sa kojim mogu da zive i izdrzavaju familiju, sto u Htvatskoj nije moguce !!!!!

DO
doktorica
07:49 26.11.2009.

Niti te novce neznamo uzeti od EU.

Avatar sebastian
sebastian
18:38 25.11.2009.

To ce si sabornici izmedju podjeliti, vi sigurno ne vjerujete da ce to otici na pravo mjesto !!!??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije