Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Otvaraju se Pevecovi centri, radnicima plaće najkasnije do Božića

Plaće radnicima isplatit će se iz tekućeg poslovanja, i to preko računa koji će kontrolirati Trgovački sud, a Todorić je, poput Keruma, voljan zaposliti dio radnika ako ostanu bez posla.
07. prosinca 2009. u 17:18 20 komentara 12 prikaza
pevec
Foto: Damir Špehar / Pixsell

Nakon današnjega četverosatnog sastanka u Ministarstvu gospodarstva na kojem su bili Zdravko i Višnja Pevec, predstavnici sindikata i dobavljača te tvrtke, te ministar gospodarstva Đuro Popijač kao posrednik u pregovorima, dogovoreno je da se trgovački centri otvore, da se radnicima do Božića isplati prva plaća, te da se iz tekućeg poslovanja počnu plaćati dugovanja dobavljačima.

 – Sastanak je bio konstruktivan, razgovarali smo s predstavnicima sindikata i dobavljača i dogovorili smo se da otvorimo centre, isplatimo plaće radnicima i nastavimo razgovore kako spasiti sve hrvatske proizvođače, odnosno dobavljače tvrtke Pevec – izjavio je Zdravko Pevec nakon sastanka.

Nova kupovina vremena?
 – Mi kao vlasnici pregovaramo s potencijalnim strateškim ulagačima. Mislim da bismo ga do kraja godine trebali pronaći, a o kome se konkretno radi, izvijestit ću vas kad potpišemo ugovor – dodao je Pevec. No, treba podsjetiti da je Pevec već u nekoliko navrata najavljivao ulazak strateškog partnera u tvrtku, a pokazalo se da je zapravo samo kupovao vrijeme.

Mićo Ljubenko, odvjetnik koji zastupa dobavljače, koji su i predložili stečaj, izjavio je kako je stečaj predložen tako da se radnicima isplate plaće, da se strateškom partneru otvori mogućnost da se uključi u okviru toga predstečajnog postupka, i da i ne dođe do finalnog pokretanja stečaja.

Kontrola Trgovačkog suda
– Stečaj se ne može pokrenuti preko noći i ovo je sada svima skupa prilika; za radnike da dobiju plaće, za centre da se otvore i pokrenu prodaju, a dobavljači dobiju svoja potraživanja natrag – rekao je Ljubenko dodavši kako je vrijeme i da se strateški partner uključi u cijelu priču i da se cijela ova situacija okonča.

Prema objašnjenju koje smo dobili plaće će se isplatiti iz tekućeg poslovanja, i to preko računa koji će otvoriti privremeni “predstečajni” upravitelj. Taj će račun kontrolirati Trgovački sud, pa će se iz tekućih prihoda isplaćivati i plaće radnicima i obveze dobavljačima.

Predstavnica sindikata Zora Radetić rekla je kako se nada da kupci još nisu odustali od Pevecovih trgovina, a kad će one biti otvorene, znat će se čim prenese rezultate dogovora radnicima.

– Nadam se da će to biti što prije – rekla je.

Konzum također podržava Kerumovu inicijativu da svaki trgovački lanac zaposli dio Pevecovih radnika.

Mazal: Država je samo posrednik u pregovorima
Nakon maratonskih pregovora sve su strane izrazile zadovoljstvo jer prvi put postoji želja svih sudionika da se problem riješi predstečajnim postupkom.

Uz ulazak strateškog ulagača potpisao bi se okvirni sporazum o ispunjenju obveza i nastavku poslovanja. U cijeloj priči država ostaje samo posrednik.

 – Za državu je bitno da tvrtka Pevec nastavi poslovanje i da radnici dobiju plaće – rekao je Tomislav Mazal iz Ministarstva gospodarstva. Mazal je dodao kako država ne može puno pomoći Pevecu nekim konkretnim obećanjima, no uvijek će biti tu kao posrednik u pronalaženju rješenja.

Jelena Dokić
nesalomljiva
Branio je kćeri vezu s Hrvatom: Tukao me remenom, pljuvao, tjerao da stojim gola
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
 • Ivana Brkić Ćubela:

  Najbolje je imati firmu BEZ RADNIKA..... samo jedna kasa i cao a sve ostalo neka si musterije biraju sta im dusa oce. !!! Postoji i takav sistem

 • Avatar igorgoc
  igorgoc:

  Od 90-ih da danas u RH je 300 000 ljudi iz proizvodnje ostalo bez posla! a svaki radnik koji stvara nove vrijednosti vrijedi za 3 parazita u državnoj službi,na državnim jaslama! e,sad niti ne zvući tako kataklizmično ono otuštanje 20 ... prikaži još! 000 činovnika! nema veze s pevecom.. al željeli smo kapitalizam,i dok biznis ide,kapital se gomila,svi sretni! a kad krene nizbrdo,kad dođu dugovi e onda bi svi socijalizam natrag,da država pomogne! Tko je pomogao onih 300 000 radnika!

 • Avatar freen
  freen:

  Jel to opet Višnja jede janjetinu,tako i treba pij Višnja,pij,daj malo i Zdravkecu ,nemoj biti škrta.