Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo nalazište

Otkriće na naftnom polju Privlaka u blizini Vinkovaca

bušotina,đeletovci,lilit cota,marica balen (1)
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/5
11.09.2012.
u 12:44

Na istraživanju su bili brojni stručnjaci, no naftu su otkrile žene - Lilit Cota i Marica Balen. Do sada su radile na tri uspješna projekta

U blizini Vinkovaca u sklopu naftnog polja Privlaka otkriveno je novo nalazište nafte. Riječ je o istražnoj bušotini Đeletovci - 1 zapad, a Ina bi iz novog nalazišta godišnje mogla uprihoditi 50 milijuna dolara.

Nastavak niza

Nova bušotina u Slavoniji nastavak je pozitivnih rezultata niza istraživanja. Naime, u siječnju 2011. godine otkrivena je bušotina Selec, a u srpnju ove godine Hrastilnica kod Ivanić Grada. Novo nalazište projekt je koji se već dugo kuha u Ini, a realizacija je trajala tri godine. Godine 2008. tek se započelo s razminiranjem područja oko bušotine, godinu dana čekale su se dozvole, a već ove godine počelo je ispitivanje bušotina.

Dosadašnji nalaz ispitivanja projekta, koji je samo do ove faze koštao 25 milijuna kuna, pokazuje mogućnost crpljenja oko 600 barela nafte na dan.

– Ovo je veliki uspjeh te naš povratak na ove prostore na kojima smo prisutni desetljećima. Naime, kontinentalna Hrvatska značajan je potencijal za našu kompaniju i glede nekih budućih istraživačko-proizvodnih projekata. Stoga smo zaista zadovoljni što su upravo na ovom području intenzivirane aktivnosti rezultirale tako značajnim otkrićima – rekao je Želimir Šikonja, Inin izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju. 

Iako je strategija kompanije već dvadesetak godina ulaganje u zemlje poput Sirije, promjena strategije i orijentacija na istraživanje ovih područja pokazali su se više nego uspješni. Naime, domaćom proizvodnjom Hrvatska može zadovoljiti 15 posto svojih potreba za naftom. Kako su najavili u Ini, za mjesec dana počet će bušenje na bušotini Antunovac kraj Osijeka. Za cijeli projekt predviđeno je 25 milijuna kuna.

Nova bušotina

Iako je na istraživanju nove bušotine, koja je pronađena na državnom zemljištu, radio cijeli tim stručnjaka, na terenu će se ipak čuti da su naftu otkrile dvije žene, Marica Balen, voditeljica istražnog projekta, i Lilit Cota, direktorica. Otkako njih dvije rade zajedno, uspješnost im je stopostotna - na tri projekta otkrile su ili naftu ili plin.

>> Ina bi iz novog nalazišta nafte godišnje mogla uprihoditi 50 mil. $

Komentara 40

BZ
Branko Zajec
14:26 11.09.2012.

Oni koji i malo znaju o nalazištima u Hrvatskoj, slatko će se nasmijati. Zašto? Zato što su to sve stara nalazišta, koja su svojevremeno proglašena nerentabilna. Zašto ? Zato što se nekada jako puno investiralo u nova nalazišta !!! Danas se otvara šampanjac , kada se "pronađu" ova nalazišta, poznata generacijama prije 30-40 godina !!!

OB
-obrisani-
14:33 11.09.2012.

U grubo, hrvatske rafinerije Sisak i Rijeka prerade godišnje oko 30 milijuna barela derivata a maksimalni kapacitet im je oko 50 milijuna barela. Ovaj izvor daje oko o.2 milijuna barela godišnje. Pa si vi mislite kolko je to važno i kak se formira poremećeno javno mnijenje.

JK
ja-kan
14:25 11.09.2012.

list68 je napisao/la: Žalosno je to što Slavonija od toga ima najmanje koristi. Kad treba Slavoniji dati, onda Zagreb šuti, a kad treba uzeti kao sad, razgalame se "na sva usta". ---------------------------------- A ko im je kriv, zašto ne blokiraju ovo naftno polje i spriječe odvoz nafte sve dok ne počnu dobivati rentu kakva je primjerena svugdje u svijetu. Đeletovci bi trebali biti najbogatije mjesto u Hrvatskoj, a ovako je samo prašnjava selendra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije