Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Otkriće na naftnom polju Privlaka u blizini Vinkovaca

Na istraživanju su bili brojni stručnjaci, no naftu su otkrile žene - Lilit Cota i Marica Balen. Do sada su radile na tri uspješna projekta
11. rujna 2012. u 12:44 40 komentara 259 prikaza
bušotina,đeletovci,lilit cota,marica balen (1)
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

U blizini Vinkovaca u sklopu naftnog polja Privlaka otkriveno je novo nalazište nafte. Riječ je o istražnoj bušotini Đeletovci - 1 zapad, a Ina bi iz novog nalazišta godišnje mogla uprihoditi 50 milijuna dolara.

Nastavak niza

Nova bušotina u Slavoniji nastavak je pozitivnih rezultata niza istraživanja. Naime, u siječnju 2011. godine otkrivena je bušotina Selec, a u srpnju ove godine Hrastilnica kod Ivanić Grada. Novo nalazište projekt je koji se već dugo kuha u Ini, a realizacija je trajala tri godine. Godine 2008. tek se započelo s razminiranjem područja oko bušotine, godinu dana čekale su se dozvole, a već ove godine počelo je ispitivanje bušotina.

Dosadašnji nalaz ispitivanja projekta, koji je samo do ove faze koštao 25 milijuna kuna, pokazuje mogućnost crpljenja oko 600 barela nafte na dan.

– Ovo je veliki uspjeh te naš povratak na ove prostore na kojima smo prisutni desetljećima. Naime, kontinentalna Hrvatska značajan je potencijal za našu kompaniju i glede nekih budućih istraživačko-proizvodnih projekata. Stoga smo zaista zadovoljni što su upravo na ovom području intenzivirane aktivnosti rezultirale tako značajnim otkrićima – rekao je Želimir Šikonja, Inin izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju. 

Iako je strategija kompanije već dvadesetak godina ulaganje u zemlje poput Sirije, promjena strategije i orijentacija na istraživanje ovih područja pokazali su se više nego uspješni. Naime, domaćom proizvodnjom Hrvatska može zadovoljiti 15 posto svojih potreba za naftom. Kako su najavili u Ini, za mjesec dana počet će bušenje na bušotini Antunovac kraj Osijeka. Za cijeli projekt predviđeno je 25 milijuna kuna.

Nova bušotina

Iako je na istraživanju nove bušotine, koja je pronađena na državnom zemljištu, radio cijeli tim stručnjaka, na terenu će se ipak čuti da su naftu otkrile dvije žene, Marica Balen, voditeljica istražnog projekta, i Lilit Cota, direktorica. Otkako njih dvije rade zajedno, uspješnost im je stopostotna - na tri projekta otkrile su ili naftu ili plin.

>> Ina bi iz novog nalazišta nafte godišnje mogla uprihoditi 50 mil. $

Ključna ulaganja u domaća nalaziš

Ključna ulaganja u domaća nalazišta
Nova Inina strategija većih ulaganja u razvoj domaćih nalazišta iznimno je važna zbog više razloga. Osim što se na taj način izravno pridonosi gospodarskoj aktivnosti i zaposlenosti u Hrvatskoj, razvoj domaćih nalazišta iznimno je bitan i zbog energetske sigurnosti zemlje. Svaka kap nafte iscrpljena iz bušotina u Hrvatskoj u konačnici znači i kap manje uvezene nafte. Temeljem toga smanjuje se i hrvatski vanjskotrgovinski deficit, a poboljšava se i cjelokupni sustav funkcioniranja Inina rafinerijskog sustava. Naime, hrvatska nafta iznimno je kvalitetna te svojim karakteristikama znatno povećava efikasnost rada rafinerije u Sisku. Utoliko je jasno kako svako novo nalazište znači i značajan adut za budućnost tog važnog postrojenja.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • Branko Zajec:

    Oni koji i malo znaju o nalazištima u Hrvatskoj, slatko će se nasmijati. Zašto? Zato što su to sve stara nalazišta, koja su svojevremeno proglašena nerentabilna. Zašto ? Zato što se nekada jako puno investiralo u nova nalazišta !!! Danas ... prikaži još! se otvara šampanjac , kada se "pronađu" ova nalazišta, poznata generacijama prije 30-40 godina !!!

  • -obrisani-:

    U grubo, hrvatske rafinerije Sisak i Rijeka prerade godišnje oko 30 milijuna barela derivata a maksimalni kapacitet im je oko 50 milijuna barela. Ovaj izvor daje oko o.2 milijuna barela godišnje. Pa si vi mislite kolko je to važno i ... prikaži još! kak se formira poremećeno javno mnijenje.

  • ja-kan:

    list68 je napisao/la: Žalosno je to što Slavonija od toga ima najmanje koristi. Kad treba Slavoniji dati, onda Zagreb šuti, a kad treba uzeti kao sad, razgalame se "na sva usta". ---------------------------------- A ko im je kriv, zašto ne blokiraju ... prikaži još! ovo naftno polje i spriječe odvoz nafte sve dok ne počnu dobivati rentu kakva je primjerena svugdje u svijetu. Đeletovci bi trebali biti najbogatije mjesto u Hrvatskoj, a ovako je samo prašnjava selendra.