Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKO GOSPODARSTVO

Oštar pad njemačkog izvoza u veljači

Ilustracija
Filip Brala/Pixsell
09.04.2018.
u 12:31

Sezonski prilagođeni izvoz smanjen je u veljači 3,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je njegov najveći pad od kolovoza 2015. godine, pokazuje Destatisovo izvješće.

Njemački izvoz zabilježio je u veljači najoštriji pad u dvije i pol godine, pokazali su u ponedjeljak podaci državnog ureda za statistiku, nadovezujući se na niz naznaka da je razdoblje ubrzanja rasta najvećeg europskog gospodarstva možda završilo.

Sezonski prilagođeni izvoz smanjen je u veljači 3,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je njegov najveći pad od kolovoza 2015. godine, pokazuje Destatisovo izvješće.

Uvoz je također pao, za 1,3 posto u odnosu na siječanj.

Time je sezonski prilagođen trgovinski višak u drugom ovogodišnjem mjesecu kliznuo na 19,2 milijarde eura, što je njegova najniža vrijednost od početka prošle godine. U siječnju ove godine iznosio je 21,4 milijarde eura.

"Čini se da je vrhunac uzleta gospodarskih aktivnosti iza nas", konstatira analitičar HSBC Trinkhausa Lothar Hessler, nagađajući da je za pad izvoza vjerojatno 'kriv' jači euro.

"Njemačko će gospodarstvo i dalje rasti, ali slabijim tempom", procjenjuje on.

Andreas Scheuerle iz DekaBanka ocjenjuje da podaci skiciraju razočaravajuću sliku prvog tromjesečja u njemačkom gospodarstvu.

"Teško je navesti razloge slabog početka godine jer se dobri uvjeti za gospodarstvo nisu promijenili u protekla tri mjeseca", kaže Scheuerle, napominjući da su rekordna zaposlenost i rast plaća stvaraju povoljno okruženje za domaću potražnju.

Dodaje također da protekcionističke prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa vjerojatno nisu glavni razlog pada njemačkog izvoza u veljači.

Njemačke kompanije zabrinjava mogući utjecaj trgovinskog rata SAD-a i Kine na njihovo poslovanje.

Tako su iz Komore za trgovinu i industriju (DIHK) prošlog tjedna poručili da bi eskalacija spora oko uvoznih carina mogla naškoditi globalnom gospodarstvu i prigušiti potražnju za njemačkom robom i uslugama.

Prošlotjedno izvješće njemačkog ministarstva gospodarstva i energetike pokazalo je najveći pad industrijske proizvodnje u veljači u više od dvije godine. Industrija gubi zamah, konstatirali su u ministarstvu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije