Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMJENA NA VRHU

Osnivač Zare Amancio Ortega najbogatiji je čovjek na svijetu

Amancio Ortega
Foto: http://www.signalng.com/Wikimedia Commons
1/3
10.09.2016.
u 12:50

Vlasnik modnih lanaca već je lani kratko bio prvi na Forbesovoj ljestvici, nakon što je vlasnik Microsofta darovao 30 milijardi dolara

Osnivač španjolskog modnog lanca Zare Amancio Ortega novi je najbogatiji čovjek na svijetu – prema podacima Forbesa za milijardu je dolara pretekao Billa Gatesa. Vlasnik Microsofta prije točno mjesec dana bio je još na tronu na rang-listi tvrtke Wealth-X koja se bavi istraživanjem tržišta ultrabogataša. No, u međuvremenu su dionice Microsofta pale 0,40%, a dionice Inditexa, indeksa Orteginih kompanija, skočile 6,88%, upravo dovoljno da se Ortegino bogatstvo poveća sa 77,8 na 79,5 mlrd. dolara, u odnosu na Gatesovih 78,5 milijardi.

Nije razmetljiv

U samo jednom danu vrijednost Ortegine imovine porasla je za 1,7 mlrd. dolara. No, s obzirom na to da postoji mnogo različitih načina mjerenja bogatstva, Bloombergov indeks milijardera još ima stari poredak s Gatesom na prvoj poziciji, a Ortegom na drugoj. Slatke brige za ovaj dvojac, moglo bi se reći.

U Orteginu su vlasništvu, osim Zare, i modne kuće Massimo Dutti i Pull&Bear, a kao i Gates, osnivač Facebooka Mark Zuckerberg i vlasnik Amazona Jeff Bezos, svrstava se u skupinu “self-made” milijardera koji su sami stvorili bogatstvo. Skromni sin željezničara iz španjolske La Coruñe nikad nije postao razmetljiv i široj je javnosti gotovo nepoznat jer strogo štiti privatnost. Prije nego što je pokrenuo vlastiti posao, radio je kao službenik u lokalnom dućanu. Sa samo 100 dolara početnog kapitala sa suprugom Rosalijom Merom upustio se u izradu rublja, pidžama i spavaćica u vlastitom dnevnom boravku, a nedugo nakon toga par koji se kasnije razveo otvorio je dućan koji su nazvali Zara. U osam godina otvorili su devet trgovina i stvorili Zarin lanac u Španjolskoj, a 1984. i logistički “hub” na 10 tisuća četvornih metara.

Za razliku od ostalih trgovaca, Zara se slabo oslanja na marketing i tržište osvaja na pametnije načine – brzinom plasiranja novih “komada” na tržište i nižim troškovima skladištenja. Ako konkurentski H&M i Gap trebaju pet mjeseci za finalni proizvod, od dizajna i izrade do distribucije i prodaje nove modne linije, Zara na taj isti proces potroši tri tjedna. Takvu politiku provode od 2000-tih, što im pomaže da brže slijede trendove i promjenjive hirove kupaca, robu brže izmjenjuju u dućanima i manje troše na skladištenje.

Rasli i u krizi

Na Forbesovoj listi milijardera Ortega je od 2001., tada s vrijednošću od 6,6 mlrd. dolara, u trenutku kad je Bill Gates “težio” 58,7 mlrd. dolara. U sljedećih 15 godina bogatstvo je povećao za impresivnih 72,9 milijardi, a rastao je čak i u krizi; od 2009. do 2013. zaradio je 39 mlrd. dolara. Lani je već nakratko držao prvo mjesto, kad su dionice Inditexa postigle svoju rekordnu vrijednost. No, ne treba zaboraviti jednu bitnu stvar; Bill Gates dosad je u dobrotvorne svrhe donirao više od 30 mlrd. dolara; da nije – nitko, pa ni Ortega po bogatstvu mu još uvijek ne bi primirisao.

>> Oni su najbogatiji ljudi tehnosvijeta, milijarderi koji pomiču granice

Komentara 7

ZA
ZAGORECTENEJ
13:09 10.09.2016.

Bill Gates nije donirao 30 milijardi, nego ih investirao pod izlikom donacije

PO
poluprovokator
13:17 10.09.2016.

Doniranje je vecinom praona love i izvlacenje kesa ili pretovar ciste love interestnim skupinama ili drugim "igracima"...

X2
xychhr-200
15:09 10.09.2016.

"Zaradio je" !!! Nije taj to mogao sam zaradii, kao niti Gates, nego je kao i Todorić radnicima stalno stezao remen i trpao u svoje džepove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije