Naslovnica Biznis Biramo najbolje OPG-ove u Hrvatskoj

Osiguranje poljoprivrednika - najveća ulaganja trebaju i najbolju zaštitu

Osiguranje je ulaganje u stabilnost poslovanja i treba ga doživljavati kao podlogu vizije razvoja
14. svibnja 2018. u 08:00 20 prikaza
Janko Kezele
Foto: Promo

Kažu da živjeti u skladu s prirodom čovjeku daje poseban unutarnji mir i smanjuje svakodnevni stres kojem su izloženi ljudi koji dane provode u uredima i za računalima. Živjeti, pak, od prirode je poseban izazov i zahtjeva istinsku posvećenost. Bilo da se bavite poljoprivredom ili stočarstvom poznate ljepotu stvaranja u vašim tvornicama na otvorenome i zahvalnost u svakom danu, no nekada priroda pokaže i drugo lice. Tuče, oluje, mraz ili požari dolaze nenajavljeno i nerijetko unište mukotrpna ulaganja od kojih živimo. Jedino što možete napraviti je razmišljati unaprijed i osigurati se od mogućih rizika kako bi moguće financijske gubitke lakše prebrodili i nastavili sa svojim radom. Danas kada poljoprivrednik od države dobiva 70 posto sredstava za osiguranje, ulaganje u miran san je neizostavno.

Janko Kezele, iz obitelji koja se bavi seoskim turizmom i proizvodnjom vina već treće desetljeće, za cilj ima vlastitu poljoprivrednu proizvodnju, kao i ponudu domaćih proizvoda kroz ugostiteljstvo i turizam kojima se bave na imanju. Na pitanje koliko je u njihovom poslovanju važno osiguranje, odgovara: „U sektoru turizma postoje zakonske obaveze u pogledu osiguravanja gostiju, no bez obzira na zakone, svijest o tome da su naši gosti osigurani daje nam određenu mirnoću u poslovanju.

Obzirom da se poljoprivreda slikovito opisuje kao tvornica pod vedrim nebom, naravno da smo osjetili posljedice vremenskih prilika. Vinograd kao višegodišnji nasad je vrlo izložen utjecajima prirode, posebno kada su u pitanju mraz i tuča. Nažalost, u godini s najvećom štetom naš nasad nije bio osiguran pa smo bili primorani samostalno snositi nastale troškove.“

Što je utjecalo na odabir osiguratelja, Janko objašnjava: „Za Croatia osiguranje smo se odlučili zbog tradicije i kvalitetne podrške prilikom ugovaranja. Kod osiguravatelja su nam bitni dostupnost i povjerenje. Tradicija je svakako utjecala jer na našim drvenim kućicama stoje legendarne Croatia osiguranje pločice! Uvjeren sam da je osiguranje ulaganje u stabilnost poslovanja i da ga treba doživljavati kao podlogu za vizije razvoja.“

I gospodarstvo Kezele potvrđuje da miran san nema cijenu te da je moguć samo ako znate da vaš urod neće ispaštati zbog nepredvidivih situacija i da ste brigu prepustili nekom drugom. Vi se posvetite vašem uzgoju i proizvodnji, a u slučaju neželjenih situacija za vas je tu Croatia osiguranje s najširom lepezom pokrića na tržištu. Raznovrsna pokrića za poljoprivrednike koja se mogu ugovoriti samostalno ili kroz paket prilagođena su pojedinačnim potrebama, tako da u osiguranju usjeva i nasada uz osnovne rizike od tuče, požara i udara groma, možete ugovoriti i rizike od oluje, poplave, pozebe, ili rizik proljetnog mraza. Zatim, mogu se osigurati voćke i trsovi vinograda od primjerice rizika posolice, ali i usjevi, zrna, sjemenke, voće, stolno grožđe, povrće i kulturno bilje. Kada je riječ o životinjama, osiguranje uključuje kopitare, goveda, ovce i koze, svinje, pse i mačke, pčele, ukrasne i egzotične životinje, kuniće, domaću perad, pernatu divljač, slatkovodne i morske ribe, školjke ili puževe.

Poljoprivredni paket koji sadržava 13 različitih vrsta osiguranja i nudi splet pokrića koji objedinjuje najučestalije rizike. Tu su osiguranje životinja, usjeva i nasada, od požara, od potresa, kućanstva, provalne krađe i razbojstva, loma stakla, loma stroja, osiguranje od odgovornosti, auto kaska, osoba od nesretnog slučaja, naknade bolničkih dana te kasko brodica i jahti. Paket klijentima ubrzava i olakšava proces osiguranja, a omogućuje im i dodatne pogodnosti i uštede.

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”