Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rješenje

OŠB kupuje banka s istoka Europe - ide se u dobrovoljnu likvidaciju

'gradska...zagreb..11.02. 2005. pod zidom - klobucar/cahun snimio:marko lukunic'
'marko lukunic'
09.09.2010.
u 11:30

Banka u dogovoru s HNB-om pokreće dobrovoljnu likvidaciju, zbog pada adekvatnosti kapitala ispod zakonskog minimuma.

Obrtnička štedna banka (OŠB) danas u Narodnim novinama objavljuje poziv na Skupštinu dioničara na kojoj će pokrenuti postupak dobrovoljne likvidacije, tijekom koje će im u vlasničku strukturu ući banka s istoka Europe. Zbog manjka kapitala banci je adekvatnost pala na samo osam posto, čime su se stekli uvjeti za pokretanje postupka likvidacije.

- Na ovaj način, u dogovoru s HNB-om, dobivamo vrijeme potrebno za dokapitalizaciju, a tijekom postupka dobrovoljne likvidacije svi se mogu namiriti. Imamo pismo namjere jedne velike, ozbiljne banke koja dosad nije poslovala u Hrvatskoj, no zbog propisa njihove središnje banke, dok ne dobiju odobrenja za preuzimanje, još ne možemo objaviti o kojoj je banci riječ – otkrila nam je Suzana Barada, predsjednica uprave OŠB-a.

Ističe da je i vlasnička struktura te banke slična njihovoj; nastali su od zadruga i prate mala i srednja poduzeća. Snimali su cijelo naše tržište, a za OŠB se zanimaju još od svibnja. Predstavnici banke već su posjetili HNB, a sljedeći petak trebali bi ponoviti sastanak sa supervizijom.

- Sada će provesti još detaljnije dubinsko snimanje našeg poslovanja, a potom će dovršiti akviziciju. Namjeravaju uložiti znatna sredstva, jer planiraju i da im budemo središte za širenje u regiji. Imamo jamstvo HNB-a da možemo nastaviti poslovanje, poslije uplate dodatnoga kapitala – napomenula je S. Barada.

Da bi adekvatnost kapitala povećali na 16,32 posto, dovoljna im je uplata osam milijuna kuna, no budući vlasnici razmišljaju o ozbiljnijoj dokapitalizaciji i proširenju poslovanja.

O tome su već donijeli odluku. Banka koja je dobila licencu prije samo godinu dana, no u vrlo nezgodnu trenutku, kad su presušili izvori dioničara, obrtnika koji su ih trebali pratiti, dobila je novu šansu za nastavak poslovanja. Čelnica banke nada se samo da tijekom „prijelaznog razdoblja", od likvidacije do dokapitalizacije, neće biti znatnijeg odljeva depozita.

Komentara 1

DU
Deleted user
11:39 10.09.2010.

lov u mutnom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije