Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Osam investitora u 2014. zaposlit će 1600 ljudi u proizvodnji

U sljedećoj godini stiže 180 milijuna eura ulaganja, među ostalima investirat će Poljaci i Kinezi, u restrukturiranje će i hoteli iz predstečajne nagodbe za koje također ima interesa
16. prosinca 2013. u 07:13 51 komentara 20861 prikaza
Proizvodnja
Foto: Tatjana Tadić/PD/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ozbiljnih investicija zvučnog imena u zemlji nedostaje, no posljednjih godinu dana naznaka ulaska nekih od ulagača ima, u nove investicije krenule su i neke domaće tvrtke, a nova šansa dana je turističkim objektima u predstečajnoj nagodbi jer za većinu interesa ima. Oko 180 milijuna eura teška su ulaganja osam stranih investitora s kojima se vode završni razgovori o ulasku u našu zemlju, a ti bi projekti trebali zaposliti oko 1600 radnika.

Za nedavnog posjeta Poljskoj najavljen je dolazak tamošnjeg investitora, koji je u izboru četiri lokacije tvornicu odlučio graditi u Hrvatskoj, a vrijednost investicije je oko 15 milijuna eura i ona bi otvorila 300 novih radnih mjesta. Zbog tijeka pregovora o imenu investitora još se ne govori, no riječ je o proizvodnom sektoru.

Kinezi i greenfield

Uskoro će se najaviti i veliko greenfield ulaganje kineskog investitora vrijedno čak sto milijuna eura uz planirano otvaranje sto novih radnih mjesta. Najveći dio tih novih tvornica smjestit će se u Slavoniji, u kojoj je nezaposlenost velika. I Atlantic je nedavno odabrao upravo Slavoniju za gradnju tvornice energetskih pločica, a nakon što su iz konkurencije ispale Slovenija pa Njemačka. Ulogu je pritom odigrala Agencija za investicije koja ih je uputila na sve prednosti, uključujući prije svega poticaje.

– To je gotovo uvijek kombinacija faktora na rashodnoj strani. Primjerice, niska cijena zemlje u poslovnim ili industrijskim zonama, zatim struje za industrijske korisnike, koja je najniža u odnosu na konkurente iz EU, dobra infrastruktura, podmirivanje dijela kapitalnih investicija za high tech opremu, oslobađanje plaćanja poreza na dobit deset godina – kaže ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Damir Novinić.

Važne investicije koje su pokrenute ove godine ili su pred realizacijom su one Jadran Galenski laboratorija, Plive, Belupa, Jadrane iz Malog Lošinja, AD Plastike, počela je i gradnja golf-terena na Srđu, zatim tvornice obuće Paul Green pa rekonstrukcija sisačke željezare, gradnja novog pogona za preradu proizvoda ribarstva Sardine, gradnja tvornice Kaspar papir, praonica radne i zaštitne odjeće ulagača CWS Boco te su najavljena ulaganja u Aluflexpacku.

Stiže i Hrvatski san

Uskoro će u gradnju i projekt Hrvatski san, vrijedan milijardu kuna, a u obnovu Koločepa već su krenuli Karisma Adriatic hoteli. Ukupno su 23 takva projekta pretežito iz turizma i proizvodno prerađivačkog sektora, vrijedna oko 2,8 mlrd. eura. Za većinu turističkih objekata u predstečajnoj nagodbi prihvaćen je plan restrukturiranja pa su ulagači spremni za ulazak i obnovu.

Tako je Vranjicu Belvedere država odlučila prodati Solarisu, Hotele Podgora tvrtki Novodom, Hotele Plat postojeći će vlasnici podići na noge, a isti je plan i za Dalmu. HTP Korčulu i HTP Orebić dobili su Dalmacija hoteli, iza kojih uz Lagune Novigrad stoji i FGS Prosperus, u Hotele Medena ulazi Kermas Energija Danka Končara, a u hotele Živogošće Karisma hoteli Adriatic.

Mirta Šurjak
Okrila na Instagramu
Dramatični dani za Mirtu Šurjak: Dio njezine obitelji u teškom je stanju
mr. sc. Tomislav Matković
INTERVJU
Kvalitetom u izvoz: Vrijeme lockdown-a iskoristili su za ubrzani razvoj novih proizvoda
 • matador007:

  Lijepo i hrabro predviđanje.I ja bih,iz Hrvatskog Zagorja htjela jednom kupiti kruha od svoje plaće,ali nas tu kao da i nema,kod nema nezaposlenih i mi ne postojimo što se ulaganja i novih radnih mjesta tiče.A ministru Dončiću svaka čast što ... prikaži još! nam uljepšava ceste do biroa!!!!!Sretno Slavonci!!!

 • Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
  mrtvu majku komunističkuu usta:

  potpuno mi je jasno sve glede teksta - i mene zna ponedjeljkom ujutro prati neka ludost.

 • podravec:

  I onih 150 milijuna koje smo mogli dobiti od EU fondova ovi će pretvoriti u uspjeh. A Poljaci će investirati samo zato jer ako investiraju u drugoj EU članici kasiraju iz fondova. Zato im je i propala zemlja i milijuni ... prikaži još!juni nezaposlenih otišli trbuhom za kruhom a oni investiraju u Rumunjskoj i Bugarskoj i sad evo prokužili kako se i kod nas moše dobro zaraditi.