Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 211
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Optimi Telekom treba pravi strateški partner i ulagač

'MatijaMartic_pxl_pos_071210'
''
09.12.2010.
u 10:06

Martić : Ja sam gazdinski tip i zapravo volim kupovati, ne volim prodavati, i do sada sam svima uvijek govorio: "Cura nije spremna na udaju"

Optima Telekom već je pet godina na tržištu i upravo je jučer proslavila taj rođendan. Ima status prvog alternativnog operatera kada je riječ o fiksnoj telefoniji, internetu, a uveli su u svoju IPTV.  S Matijom Martićem, osnivačem i većinskim vlasnikom, koji posjeduje 67 posto dionica Optime, razgovarali smo o budućnosti tog alternativnog operatera, ali i razvoju cjelokupnog tržišta.

Optima se, prema posljednjim podacima, za devet mjeseci može pohvaliti smanjenjem gubitka, no i dalje ste u gubicima iako je prošlo pet godina?

– Istina, smanjili smo dugove i restrukturirali prihode. A rezultati za cjelokupnu godinu bit će još povoljniji za nas. Očekujem da ćemo potpuno u zelenom biti do kraja 2012. godine, odnosno najdulje u prvom kvartalu 2013. godine. Ključan moment za nas je kad dostignemo da nam EBITDA pokriva kamate i uđemo u pozitivan  'cash flow', a to ćemo ostvariti do kraja sljedeće godine. Možda se nekome čini dugo, no riječ je o specifičnom biznisu, koji ima svoje zakonitosti poslovanja, i dugoročnoj isplativosti i opstanku na tržištu. Nije ovo hotel u koji se uloži 30 milijuna eura s brzim povratom.

Ni prihodi nisu rasli, dapače, i tu je ubilježen sitan pad. Mislite li da biste do kraja godine tu ipak mogli ubilježiti bolje rezultate?

–  Na prvi pogled tako izgleda, no valja pogledati pažljivije u strukturu tih prihoda. Prvo što sam napravio kada sam došao na ovo mjesto bilo je da ukinem VAS usluge, odnosno pozive na 060, 061... brojeve. To je područje crne zone s malom razlikom u cijeni. Broj prigovora korisnika naprosto nije mjerljiv prihodima. Tom smo uslugom na godišnjoj razini uprihodili 50 milijuna kuna. Sada smo to izgubili, no usmjerili smo se na prodaju i druge profitabilne usluge i uspjeli nadoknaditi nastali "gap". Što znači da smo realno i zdravo rasli te da će u idućoj godini taj iznos biti ubilježen kao povećanje prihoda. Ne želim bilježiti loše poslovanje i zadovoljan sam što smo ostvarili zdraviju strukturu prihoda.

Znači, sljedeća godina bit će u znaku povećanja prihoda? Hoće li se to osjetiti i u broju korisnika?

– Optima sada ima više od 270.000 korisnika među kojima je i velik broj značajnih gospodarskih subjekata – od renomiranih tvrtki do prestižnih hotelskih lanaca, a planiramo premašiti 300.000 vrlo brzo. I u idućoj godini rasti 15 posto na svim frontama te da planiran rast korisnika i prihoda na godišnjoj razini iznosi 15 posto. Optima Telekom u 2011. planira sagraditi 270 kilometara optičke mreže, čime bi pokrila 50 posto potencijalnog tržišta telekomunikacija. Cilj je tih ulaganja povećanje potencijalnog broja korisnika kako bi se stvorili preduvjeti za znatniji rast. U 2011. godini očekuje se rast broja korisnika Optima Telekoma za više od 30 tisuća.

Zbog čega ste zapravo preuzeli operativno vođenje kompanije nakon što ste niz godina bili tek u nadzornoj ulozi?

– Postoji vrijeme kada se moraju povući odlučni potezi i poduzeti ključni koraci. Znam da postoje priče o tome da su me bankari prisilili, no nije tako. Sam sam odlučio, a oni su pozdravili taj potez. Shvatio sam da s postojećim resursima u tvrtki ne mogu ostvariti ono što želim, a moja je koža razapeta kao i moje ulaganje. Stoga sam morao naći nekoga tko bi bio spreman preuzeti rizik, pa sam sam sam jeo za volan. Imamo puno zadovoljnih poslovnih korisnika. Rastemo i u rezidencijali svaki mjesec. To su pokazatelji koji govore da je trebalo i da treba preuzeti rizik. Preuzeo sam na sebe rizik i odgovornost i vratio se u stvarnost. Imam karijeru bez mrlja i mnogo utakmica u nogama te sam siguran da će Optima biti iznimno uspješna tvrtka.

Možete li sami, opterećeni obvezama prema banci, doista postići potreban rast i "prebaciti se u" zeleno'?

– Ono što nam je potrebno i što je moj sljedeći korak jest pronalazak strateškog partnera. Odmah nakon božićnih i novogodišnjih praznika pokušat ćemo to i ostvariti. Sjest ću i napisati nekoliko pisama namjere. Ne želim bilateralne razgovore ni s kim. Želimo ozbiljnog partnera koji je spreman dokapitalizirati tvrtku, odnosno uložiti novac u njen razvoj.

Koga, primjerice, vidite u toj ulozi?

– Ono što znam jest da to treba biti netko iz ovog sektora, ne želim špekulativni kapital. Optima će biti profitabilna tvrtka, no ne u kratkoročnom razdoblju. Stoga svi koji planiraju uložiti moraju to znati i u to vjerovati jer naši pokazatelji to i potvrđuju. Izabrao sam ovaj način poslovanja koji se temelji na 50-postotnoj pokrivenosti Hrvatske i vlastitim resursima. Da sam odabrao manji segment, možda bi nam bilanca bolje izgledala, no tvrtka bi bila u biti lošija. Oni koji žele povrat uloženog poput privat equity fondova do tri godine ne vidimo kao partnere.

Jeste li zainteresirani za potpunu prodaju?

– Ja sam gazdinski tip i zapravo volim kupovati, ne volim prodavati, i do sada sam svima uvijek govorio: "Cura nije spremna na udaju." No kada je riječ o strateškom partneru i dokapitalizaciji, naravno da se govori i o sudjelovanju u vlasništvu tvrtke.

Ipak, ima li mjesta na hrvatskom tržištu za ovoliki broj alternativnih operatera, nije li konsolidacija sektora možda bolji put?

– Optima je jedini pravi alternativni telekom operater ma što drugi govorili o tome. A naša je jedina konkurencija Hrvatski telekom. Istina, konsolidacija bi bila dobra. No samo tako da doista prava konzultantska tvrtka napravi studiju i pošteno odradi posao. U toj opciji Optima bi morala biti nositelj konsolidacije. S našim resursima u mogućnosti smo opsluživati zapravo cijelo tržište. Pokušao sam čak razgovarati sa H1 i Metronetom, no nije bilo rezultata. No, mislim da svi tome prilaze s figom u džepu pa je zato to zasad nemoguća misija.

Ključne riječi

Komentara 5

KO
komifo
10:29 09.12.2010.

Ne sumnjam da će ga naći. Tuči će se za Optimu. Ipak je ona najveća alternativa Tcomu, a stranci to znaju.Martić je dobar gospodar.

MA
maklin
14:27 09.12.2010.

Fora je u tome šta svi naši \"telekomi\" pričaju da su dostupni, a ja 5 km van Zagreba(ustvari službeno spadam pod grad Zagreb) ne mogu dobiti ništa drugom osim T-coma i tako već 5-10 godina... dakle svi se samo hvale ali u praksi ja i dalje mogu samo koristiti T-com.

CR
crnaguja1950
15:37 09.12.2010.

da.....šteta što će zaposlenici tj onaj šljakerski dio firme od ovoga imati jako malo.zapravo ništa,obzirom da su plaće i dalje na razini 2005-e godine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije