Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje HUB-a:

Oprez, piše li na web-stranici http umjesto https, riječ je o – prijevari!

Sigurnost na internetu
Foto: Pixabay
1/2
18.11.2016.
u 23:00

Društvene mreže prepune su lažnih oglasa i onih koji mame na povoljnu kupnju. Ne otvarajte ih i ne dajte osobne i podatke o kartici

U posljednje vrijeme na stranicama društvenih mreža pojavili su se oglasi koji privlače potencijalne kupce na povoljnu kupnju različite brendirane robe (obuće, odjeće i drugih predmeta) – „HOT SALE“, „80% OFF“, „Discount Sale“ ponude i slično.

Otvaranjem linka od korisnika se traži unos osobnih podataka za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim slovima „http“, umjesto „https“, piše u upozorenju Hrvatske udruge banaka.

Riječ je o lažnim stranicama koje služe za prikupljanje osobnih podataka i podataka o kartici, dok kupci robu za koju misle da su je naručili ne dobivaju. Njihovi podaci mogu se koristiti za plaćanje na drugim internetskim trgovinama, pri čemu korisnici tek naknadno uočavaju da su njihovi računi terećeni za transakcije koje nisu izvršili.

Stoga iz HUB-a upozoravaju i ujedno savjetuju kupce da pri kupnji na internetu obvezno sami upisuju web-adresu prodajnog mjesta, nikada putem poveznica (linkova) s drugih web-stranica te da prije unošenja kartičnih podataka obvezno provjere je li riječ o sigurnim internetskim stranicama i tako izbjegnu troškove za transakcije koje nisu izvršili.

Svakako istražite prodavatelje kako biste bili sigurni da su pouzdani i izbjegavajte one s lošim ocjenama. Koristite poznate servise za plaćanje poput PayPala i provjerite je li internet-stranica sigurna i pouzdana prije nego što ostavljate podatke sa svoje kartice, odnosno prije nego provedete plaćanje.

Ne unosite kartične podatke na javnim ili zajedničkim računalima. Uvijek se odjavite nakon kupnje te sačuvajte e-poruku s potvrdom kao dokaz. 

>> WhatsApp nakon mjeseci testiranja uvodi novu mogućnost svim svojim korisnicima

Komentara 5

SA
savjest1234
09:03 19.11.2016.

Novinaru na stranicama 24 sata mi piše "http" znači da su sumnjive i prevarantske !!!

DU
Deleted user
13:33 19.11.2016.

Veće gluposti od ove već dugo pročitao nisam.

SA
savjest1234
09:04 19.11.2016.

#Oprez, piše li na web-stranici http umjesto https, riječ je o – prijevari!" ??????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije