Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Oporavak dolara

08.05.2007.
u 12:57

Dolar je tijekom prošlog tjedna uspio ojačati prema važnijim svjetskim valutama. Nakon što je 27. travnja euro zabilježio svoju povijesno najvišu razinu prema dolaru (1,3681 dolara za euro), najvažnija svjetska valuta uspjela se oporaviti.

Ukupno je tijekom prošlog tjedna dolar prema euru ojačao za otprilike 0,45 posto te se krajem prošlog tjedna trgovalo ispod razine od 1,36 dolara za euro. Dolar je istodobno ojačao i prema japanskom jenu, za otprilike 0,47 posto.

Poticaj jačanju dolara dogodio se nakon objave ohrabrujućih izvještaja o proizvođačkom i uslužnom sektoru u SAD-u, što je smanjilo zabrinutost o mogućem usporavanju rasta američkoga gospodarstva. Međutim, kratkoročno nisu isključeni dalji pritisci na slabljenje dolara prema euru, na što utječu i očekivanja kretanja kamatnih stopa središnjih banaka SAD-a i ECB-a (Europske središnje banke).

Najveći gubitnik prema američkom dolaru tijekom prošlog tjedna je australski dolar (oslabio je za otprilike jedan posto), a najveći je rast zabilježio južnoafrički rand (ojačao je otprilike 1,76 posto prema dolaru). Važno je spomenuti da je prije kraja prošlog tjedna euro dosegnu rekordno visoku vrijednost prema japanskom jenu (163,60 jena za euro), na što su utjecala očekivanja daljeg rasta kamatne stope ECB-a. Početkom ovoga tjedna euro je ipak oslabio na ispod 163,40 jena.

Početak prošlog tjedna na domaćem deviznom tržištu bio je obilježen pretprazničnim raspoloženjem, zbog čega je smanjeno trgovanje. Bio je prisutan pritisak na pad tečaja, koji se nastavio i srednom prošlog tjedna. Povećanje ponude i smanjenje potražnje za devizama utjecalo je na slabljenje eura, koji je u drugoj polovici prošlog tjedna pao prema 7,34 kune. Dolar je prema srednjem tečaju HNB-a prije kraja prošlog tjedna oslabio na 5,41 kunu, što je višegodišnji minimum dolara prema kuni.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije