Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUTNE AKVIZICIJE

Olympus skrivao od investitora gubitak od čak 1.67 milijardi dolara

Olympus
Reuters
05.12.2011.
u 22:17

Trenutni predsjednik kompanije Shuichi Takayama obajsnio je kako su spremni poduzeti pravne mjere spram onih koji su prikrivali gubitke

Istragom je utvrđeno kako je japanska korporacija Olympus sakrila od svojih investitora gubitak od čak 1.67 milijardi dolara, ali za sad nema dokaza da je prikrivanje posljedica organiziranog kriminala.

Kako piše Reuters, službena komisija će obustaviti kriminalne optužbe protiv svih predsjednika uprava koji su sudjelovali u skandalu te prepustiti Olympusu podizanje kriminalnih prijava. Izvješće komisije bit će predano u utorak, gotovo dva mjeseca nakon što je Michael Woodford, izvršni direktor kompanije javno priznao niz računovodstveno dvojbenih i mutnih akvizicija.

Poznati proizvođač foto i medicinske opreme od tad je izgubio gotovo pola tržišne vrijednosti te mu prijeti izbacivanje sa tokijske burze. Takva bi sankcija udaljila kompaniju od tržišta kapitala te ju stavila u poziciju prodaje aktive. Olympus bi mogao izbjeći takvo poniženje samo ako uspije dokazati kako sumnjive transakcije nisu povezane sa japanskim gangsterskim skupinama, popularno poznatim jakuzama.

Trenutni predsjednik kompanije Shuichi Takayama obajsnio je kako su spremni poduzeti pravne mjere spram onih koji su prikrivali gubitke. Do sad je Olympus uložio 1.3 milijarde dolara utržka iz drugih akvizicija kako bi sanirao gubitke u sigurnosnim investicijama. Tvrtka je odbila dati javnosti na uvid detalje o poslovanju sve dok komisija ne objavi službeno izvješće.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije