Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Oko 70 posto građana za kredit daje više od 50 posto primanja

\'unu...zagreb....10.01.2006 ...novac...lova...kuna.... snimio:antonio bronic\'
Antonio Bronić/Pixsell
12.03.2012.
u 09:55

Zapanjujuće je da je oko 34 posto ispitanih nekad plaćalo ratu kredita koja je i veća od mjesečnih primanja

Podaci udruge Franak pokazuju da oko 35 posto ispitanih za isplatu kredita daje između 50 i 75 posto mjesečnih primanja, a nešto više od 32 posto ispitanih daje i više od 75 posto mjesečnih primanja na kredite. Zapanjujuće je i da je oko 34 posto ispitanih nekad plaćalo ratu kredita koja je i veća od mjesečnih primanja.

Oko 64 posto ispitanika ima stambeni kredit, a nešto manje od 30 posto ispitanih nije imalo mogućnost izbora banke u kojoj bi podigli kredit, nego su ga morali podići u određenoj banci najčešće zbog uvjeta poslodavca ili investitora stambenog objekta. Tako kredit u Zagrebačkoj banci ima oko 30 posto ispitanih, oko 21,4 posto u Hypo Alpe Adria banci i u PBZ-u nešto manje od 20 posto.

Oko 31 posto ispitanih nije imalo pravo na odabir valute s obzirom na to da su zbog nemogućnosti podizanja kredita u drugim valutama bili kreditno sposobni za kredit u CHF, zbog uvjeta da rata ne prelazi 1/3 kredita, a najviše je onih između 30 i 39 godina koji imaju kredit u toj valuti.

Problem kredita u toj valuti naglo je povećanje rate i porast glavnice, zbog čega je nemoguće prebaciti kredit u drugu valutu, prodati stan ili promijeniti banku.

Tako se za nešto manje od 52 posto ispitanih koji imaju stambeni kredit s valutnom klauzulom u švicarskim francima povećala mjesečna rata između tisuću i dvije tisuće kuna, a u čak 31,9 posto slučajeva riječ je o povećanju višem i od 2000 kn.

Najveći porast rate kredita dogodio se klijentima Hypo banke, u kojoj na ratu, kako je pokazalo istraživanje, ide 75 posto primanja ili čak i više.

– S obzirom na to da banke imaju uvid u sva primanja preko računa, činjenicu da nekome na rate kredita kontinuirano odlazi više od 3/4 osobnih primanja banke bi trebale svakako uzimati u obzir kao alarm. Banke bi u ovakvim slučajevima zajedno s klijentima trebale pokušati naći rješenje prije nego što se dogodi najcrnji scenarij. Udruga Franak stoga poziva banke na trenutačno smanjenje previsokih kamatnih stopa, HNB na bolji nadzor kreditnog poslovanja banaka, a Vladu RH da hitno donese mjere (uključujući zakon o osobnom bankrotu) kojima će prekinuti trend povećanja broja ovrha nad domovima građana – piše u priopćenju udruge Franak.

Komentara 15

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
10:43 12.03.2012.

Puno ljudi je htjelo biti svoj na svome pa su uzeli kredite kako bi kupili stan/kuću a na kraju su opet otišli u drugo ropstvo i to ono još gore. Biti podstanar ili uzeti kredit, neznam što je gore.

PO
poluprovokator
11:04 12.03.2012.

Kanader i Jaca nas prodase bankarima. Trend je da kapital preuzme vlast. U Amerikama je kazneni sustav već preuzeo, kod nas se već predlažu privatni zatvori (javno privatno partnerstvo je kukavičje jaje koje podmeću). Zaštitari dobivaju sve veće ovlasti i postat će privatne vojske u službi kapitala, u Engl je dio policijskih poslova prepušten privatnicima. Medije su već preuzeli. Kapital/Gospodar - Raja/kmetovi je poredak koji stiže. Analizom i anketama će nas držati uvijek ispod granice pobune pa će i revolucija izostati ili će biti sporadična i upravljana kombinacijom ucjena/represalija/medija. Moja poruka svima- Počnite na SVE ankete davati nesuvisle i netočne odgovore i tako ćemo im bar djelomično pomutiti račune jer neće imati povratnu info kako reagiramo na njihove poteze.

DU
Deleted user
10:08 12.03.2012.

Ne crkni magarče dok trava naraste!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije