Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boris Vukelić:

'Od početka krize do danas zatvoren 5771 trgovački obrt'

Boris Vukelić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
03.12.2014.
u 17:57

Od početka krize, od 2008. do danas u Hrvatskoj je zatvoren 5771 trgovački obrt u kojemu je bez posla ostalo između 15 do 20.000 radnika, kazao je predsjednik Ceha trgovine Boris Vukelić na današnjem 9. susretu trgovaca Hrvatske obrtničke komore. Od 17.403 trgovačka obrta koliko ih je bilo 2008., danas ih je 30% manje, 11.632, istaknuo je Vukelić naglasivši kako se taj trend nastavlja i dalje i mali se trgovci nikad neće oporaviti.

I stalna promjena zakonodavnih propisa ozbiljno ugrožava njihovo poslovanje. Samo na ispunjavanje poreznih obveza troše više od 26 radnih dana u godini, te bi ih se moralo pozitivno diskriminirati kroz umanjenje tih administrativnih birokratskih zadataka.

- Male trgovine danas su potreba - i turistički aduti i nužnost za ruralna područja u kojima uglavnom živi starije stanovništvo. No čak 4000 naselja u Hrvatskoj danas nema trgovine, dok s druge strane grad Zagreb ima i tri puta više trgovačkih kvadrata po stanovniku od Beča, a dvostruko manju kupovnu moć - kaže Vukelić.

Prosječna potrošačka košarica u maloj trgovini ne kreće se pak više od 25 kuna po jednoj kupnji jer Hrvat na hranu troši 34% primanja, dok je prosjek EU 16%. No misle li opstati trgovci moraju ulagati u svoje objekte i znanje, udruživati se i specijalizirati. Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec upozorava kako zakoni nisu prilagođeni stvarnom životu pa se teško provode, a i predugo se čeka na dobre poteze Vlade, kao što je primjerice povećanje cenzusa za PDV.

- Problem trgovaca je što su uvijek između čekića i nakovnja, oni su krivci za sve, a istodobno Vlada ne razmišlja da trgovci drže socijalni mir jer često puta davanjem na dug, primjerice nekom umirovljeniku ili onome tko je na zavodu za zapošljavanje, zadržavaju taj socijalni mir - kazao je Ranogajec.

Realni promet u trgovini od 2008. do danas pao je 17%, a BDP 13% - kazao je danas potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher.

Skup u HOK-u protekao je bez visokih gostiju iz političkog života. Možda i zato jer su upozoreni kako na skupu neće biti protokolarnih govora, našalio se Vukelić.

Komentara 1

Avatar think pink
think pink
21:29 04.12.2014.

ovoliku hrpu besmislica na jednom mjestu veće dugo nisam vidjela. da se na ispunjavanje poreznih obveza troše više od 26 radnih dana???.... da zagreb ima 3 puta više trgovačkih kvadrata po stanovniku od Beča??? ..... da je zatvoreno 5700 obrta,, a ne kaže koliko je otvoreno onih j.d.o.o.??? .... da trgovci drže socijalni mir jer daju umirovljenicima na dug??? itd... itd...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije