Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
namet

Od oporezivanja banaka Britanci će 2011. skupiti 1,2 mlrd. funti

kune
arhiva VL
23.06.2010.
u 19:09

Francuzi, Nijemci i Britanci žele osigurati da banke već sad daju doprinos potencijalnim sanacijama sektora u budućnosti.

Banke su rizične ustanove i mogu ugroziti sustav koji ih je više puta u povijesti sanirao. Zato u vrijeme dok dobro zarađuju trebaju dati svoj obol. Zaključile su to vlade Francuske, Italije i Velike Britanije te odlučile učiniti ono što države uvijek mogu - uvesti novi porez.

Prema zajedničkom dogovoru, ovako će natjerati banke i stambene štedionice da sudjeluju u ekonomskom oporavku. Njemačka je krajem ožujka precizirala izračun nameta i do kraja ljeta ugradit će ga u zakon, a Francuska će to učiniti tijekom donošenja sljedećeg proračuna. Postoje naznake da bi se izračun poreza mogao vezati uz udio loših kredita, no detalje će države dogovoriti na samitu Grupe 20 u Kanadi sljedeći tjedan. Porez od 0,04% Britanci će obračunavati od 2011., Francuzi i Nijemci godinu dana kasnije.

Procurile su informacije da Britanci u prvoj godini računaju na 1,2 milijarde funti, dok će iznos 2012. rasti na dvije milijarde funti, s povećanjem porezne stope na 0,07%. Već samim spomenom mogućnosti primjene takve regulative na domaćem terenu, bankarski će lobi vjerojatno početi prijetiti još skupljim uslugama za osiromašenu klijentelu. Na žalost, to bi i učinili.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije