Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Od 24 trajektne linije na Jadranu koncesije dodijeljene za njih pet

Dodijeljene koncesije vrijede do kraja 2016. godine, a nakon toga u konkurenciju će moći ući i brodari iz EU.
11. srpnja 2012. u 15:41 0 komentara 67 prikaza
trajekt
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Od 24 državne trajekte linije na Jadranu za čije je održavanje bio oglašen natječaj Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet izabralo je koncesionara na njih pet, dok je za 19 linija natječaj poništen jer prispjele ponude nisu udovoljavale zahtjevima, priopćeno je danas iz agencije. Ponude su, inače , dostavila tri hrvatska brodara, najviše njih Jadrolinija koja se prvi put javila i s ponudom za liniju Jablanac – Mišnjak koju su dosad održavali trajekti Rapske plovidbe, što je, pak, izazvalo uznemirenost na Rabu zbog straha da će njihov brodar izgubiti posao.

To se ipak nije dogodilo, Rapskoj plovidbi dodijeljena je koncesija za liniju za otok Rab, koja odnedavno plovi od novog pristaništa u Stinici do Mišnjaka, dok je nacionalni brodar dobio preostale četiri linije pa će njihovi trajekti i dalje ploviti na linijama Valbiska – Merag, Brestova – Porozina, Prizna – Žigljen i Split – Supetar. Svih je pet linija  dohodovno i brodari će plaćati koncesijsku naknadu za njihovo održavanje – Jadrolinija godišnju naknadu u visini dva posto ukupno ostvarenoga prihoda, dok će Rapska plovidba plaćati naknadu od 2,27 do 2,42 posto ostvarenog prihoda, ovisno o godini. Ovi koncesijski uvjeti primjenjivat će se od 1. siječnja 2013. godine i ugovori će vrijediti do 31. prosinca 2016. godine nakon čega će domaći brodari možda dobiti stranu konkurenciju jer će na novom natječaju ravnopravno moći sudjelovati svi zainteresirani brodari iz Europske unije.

Koronavirus
UŽIVO
Drugi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, bolnice zabranjuju posjete
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.