Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA GENERACIJA GRADNJE

Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti

Wienerberger
Foto: Wienerberger
1/5
13.11.2019.
u 12:59

Novi zahtjevi na području građevinarstva doveli su do novih rješenja u gradnji koji sada omogućavaju bolje rezultate u manje vremena

Svi znamo kako je nekada izgledalo građenje. Opeke, mort, pa toplinska izolacija, sve skupa dugotrajan i mukotrpan posao. No stvari se mijenjaju, tehnologija razvija, pa ni građevinarstvo nije kakvo je prije bilo. Dodatno, nedostatak radne snage u građevinskom sektoru problem spore gradnje čini još izraženijim. Posljedica novih zahtjeva u građevinarstvu jest da građenje bude bolje i brže, a da zadovoljava sve standarde kvalitete, od toplinske izolacije, zvučne izolacije, protupožarnih svojstava, sigurnosti i trajnosti. To se danas postiže tako da se umjesto klasične opeke u građevinarstvu koristi Porotherm IZO Profi opeka koju je razvio lider u proizvodnji građevinskog materijala, tvrtka Wienerberger.

Foto: Wienerberger

Riječ je o novoj generaciji opeke koja se proizvodi od kvalitetne prirodne gline, pijeska i piljevine te se potom ispunjava kamenom vunom pa na taj način građevinski objekt zidan ovakvom opekom ima mnogo bolju toplinsku i zvučnu izolaciju te vrlo visoku paropropusnost. Porotherm IZO Profi opeka se tijekom gradnje ne povezuje na klasičan način, mortom, nego se koristi specijalno zidarsko Dryfix ljepilo što zidovima objekta daje ravnoću, a štedi vrijeme, resurse i novac. Ono što je izrazito važno, ova metoda gradnje udovoljava zahtjeve za energetskom učinkovitošću.

„Od početka 2019. godine svi objekti javne namjene moraju biti građeni po NZEB standardu zgrade gotovo nulte energije a od 2021. godine svi novi objekti neovisno o namjeni morat će se graditi po NZEB standardu. Drugim riječima, sve nove građevine morat će biti gotovo nula energetski objekti“, objašnjava Josip Klarić, građevinski inženjer i tehnički savjetnik u Wienerbergeru.

Foto: Wienerberger

Inovativnim sustavom građenja od građevinskog materijala kojem je glavni sastojak glina dobivamo građevinarstvo koje je u skladu s prirodom, odgovara na zahtjeve energetske učinkovitosti, a daje osjetno bolje rezultate po pitanju toplinske i akustične izolacije te paropropusnosti i trajnosti samog objekta.

„Naši kupci su zadovoljni jer se cijeli proces gradnje odvija više nego dvostruko brže, a tijekom gradnje ne moraju dodatno stavljati toplinsku izolaciju jer je već ugrađena u opeku“, ističe Klarić.

Wienerberger je najveći svjetski proizvođač građevinskog materijala od gline i svoja inovativna rješenja plasirat će sva područja na kojima je prisutan, te tako omogućiti bržu gradnju kuća i zadovoljnije kućevlasnike i stanare.

Sadržaj je nastao i suradnji s Wienerbergerom

Foto: Wienerberger

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije