Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Od 1. siječnja Fina od banaka preuzima vođenje ovrha

Više neće biti mogućnosti skrivanja računa, svi su povezani OIB-om. U drugoj polovici sljedeće godine krenut će u upotrebu i novi obrasci
27. studenoga 2010. u 11:19 18 komentara 377 prikaza
bohacek
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Zbog usklađivanja sa zakonodavstvom Europske unije, provođenje ovrha ponovno se od 1. siječnja 2011. godine seli iz banaka u Finu. U proteklih osam godina, poslije preseljenja platnog prometa, a time i svih računa pravnih osoba, banke su preuzele provođenje ovrha po računima.

Pogrešno od početka

– Od početka je bilo jasno da to nije posao banaka. Bankama je primarna obveza da provedu nalog za naplatu kad ga dobiju, ako ima sredstava na računu, a ako novca nema, jednostavno ne provedu nalog – istaknuo je direktor HUB-a Zoran Bohaček, pozdravljajući rasterećenje banaka od tog dijela poslovanja.

Bohaček napominje kako će biti mnogo normalnije da to banke ne rade, no ističe i da je posrijedi velika količina posla koju Fina mora organizirati.

Zasad se iz Fine još ne izjašnjavaju kako će to učiniti, no u situaciji kad se bore za svaki posao koji mogu preuzeti, to im sigurno odgovara. Nov način poslovanja reguliraju dva zakona koja stupaju na snagu u 2011.; Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i Zakon o platnom prometu, koji je baziran na europskoj Direktivi o platnim uslugama. Osim ovršnih rješenja, regulira da će se u Finu dostavljati i sve ostale osnove za plaćanje kao što su porezna rješenja i zadužnice.

Nepoznat iznos s računa

Banke ubuduće sudjeluju u provedbi ovrhe isključivo prema nalogu Fine i nemaju nikakvu odgovornost za vođenje redoslijeda naplate, provedbu naplate te blokade ili deblokade računa ovršenika. Građana se najviše tiče to da pred zakonom više neće postojati razlika između “glavnog” i “sekundarnih”

računa.

– Više neće biti mogućnosti skrivanja računa, svi su povezani OIB-om, a banke će prenijeti stanje u Finu s 31. prosinca – pojašnjava Bohaček.

Fina je, naime, prijašnjih godina uspostavila Jedinstveni registar računa (JRR), elektroničku bazu podataka koja sadrži račune poslovnih subjekata i građana, ali i podatke o postojanju oročenih sredstava, ugovora o stambenoj štednji i depozita u kreditnim unijama. Fina jedino nema pristupa informaciji o stanju na računu ili visini depozita. Takvi podaci koji se odnose na građane nisu javni i na njih se primjenjuje Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Znači, nakon što provjeri koje sve račune klijent ima, Fina izdaje nalog bankama da, laički rečeno, pročešljaju sve račune u pojedinoj banci bez obzira na to je li riječ o kunskim ili deviznim sredstvima.

Poveznica je OIB. Za to im ne treba ovršenikova suglasnost, čak ni onda kad u osnovi za plaćanje nije određena ovrha po svim računima i oročenim novčanim sredstvima.

– Ako u osnovi za plaćanje nisu navedeni računi na kojima se ovrha provodi, onda se ovrha provodi u svim bankama redom, počevši od banke koja vodi najranije otvoreni račun – objašnjavaju u HUB-u.

Rasterećenje bankama neće donijeti višak radne snage; ovrhama se, naime, najviše bave pravnici koji će se sada moći posvetiti drugim poslovima.

– A banke su uvijek “kratke” za pravnike. No to je moje osobno mišljenje – zaključio je Bohaček.

Ouverture de la 57ème édition du Festival de la Télévision de Monte-Carlo
SKLADAN BRAK
Ljubavna priča slavnog glumca i srpske liječnice: 'Nisam imala pojma tko je on'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • jaruzelskia:

    A tko je rekao da netko mora imati račun u Hrvatskoj? Par kuna je skuplje (za troškove slanja u inozemstvo) slati u inozemstvo ali ako netko inzistira...eto rješenja. A račun u Hrvatskoj neka ostane blokiran..... Eh, samo siromaci će na***ati.

  • Mladen Miletić:

    Zakonski je kriminal bio legaliziran sa propisima za manipulaciju i ne uključivanje kontrolnih mehanizama. To je bilo namjerno tako postavljeno da se da zna se...

  • -obrisani-:

    kod nas je jedino normalno da uzetnici imaju pravo posjedovati čovjeka, robovlasništvo je uvedeno..na papiru nije,ali u praksi debelo funkcionira uz blagoslove krivosuđa