Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

'Očekujemo tri milijarde eura ulaganja u kampove u pet godina'

Na 13. Kongresu hrvatskog turizma u Svetom Martinu na Muri ministar turizma Gari Cappelli o novom zakonu o tzv. turističkom zemljištu
24. listopada 2019. u 21:30 0 komentara 536 prikaza
13. Kongres hrvatskog kampinga
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/21

S oko 250.000 kreveta kampovi čine 23 posto ukupnih smještajnih kapaciteta u hrvatskom turizmu i 22 posto noćenja. Prema ocjeni njemačkog ADAC-a, najrelevantnijeg vodiča, Hrvatska je druga u Europi po kvaliteti kampova, odmah nakon Nizozemske, dok je po trgovačkoj i ugostiteljskoj ponudi na prvom mjestu, a po cijenama na šestom.

Hrvatska turistička zajednica na  ITB Asia  2019. ITB Asia 2019 Turisti iz Azije najviše vole Dubrovnik, Zagreb i Split

Mobilne kućice po 500 eura

Turist u kampu potroši oko 60 eura na dan. S više od 18 milijuna ostvarenih noćenja Hrvatska je pretekla 1986. godinu, no kvaliteta smještaja je danas puno bolja nego prije 33 godine. Mobilne kućice iznajmljuju se i po 500 eura dnevno.

– Ove godine kategorizirali smo 15 novih kampova, od kojih sedam ima četiri ili pet zvjezdica. Na kampove ne možemo više gledati kao nekad, trebamo ih gledati kao na dobru i kvalitetnu konkurenciju privatnom smještaju i hotelima – rekao je ministar turizma Gari Cappelli na 13. Kongresu hrvatskog turizma u Svetom Martinu na Muri. Kampovi će se sve više razvijati i na kontinentu jer investitori vide da se tako najbrže vraća investicija i manji su problemi oko prostornih planova, pa je lakše pronaći poslovne partnere. Od 785 kampova, gotovo dvije trećine su mali obiteljski kampovi, a čak 39 posto ima standard s 4 i više zvjezdica, dok je, na primjer, 2007. takvih bilo tek devet posto i imali su 45 posto manje noćenja nego danas. Ministar je najavio da će novi zakon o tzv. turističkom zemljištu napokon riješiti probleme i računa na tri do četiri milijarde eura investicija u godinama koje dolaze. Unutar 30 dana zakon će se naći na dnevnom redu Vlade, a potom i Sabora, pa očekuje da će u prvom tromjesečju iduće godine vlasnici kampova moći dobiti zemljište u zakup na 50 godina ili ga kupiti, što će im omogućiti i podizanje kredita uz hipoteku te daljnje ulaganje.

13. Kongres hrvatskog kampinga | Autor : Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Podijeljene nagrade

– Hrvatska će za dva, tri dana imati podjednak broj noćenja i turista kao što je imala cijele prošle godine. Dakle, dva mjeseca prije imat ćemo brojke cjelogodišnjeg prošlogodišnjeg turizma – rekao je ministar.

U kampovima su rezultati ove sezone u blagom padu od 0,4 posto. Predsjednik Kamping udruženja Hrvatske Veljko Ostojić ističe da, stvori li se okvir za veće investicije, kamping može ugostiti goste visoke platežne moći i postati perjanica hrvatskog turizma. Prvi preduvjet je kvalitetno rješavanje pitanja tzv. turističkog zemljišta.

13. Kongres hrvatskog kampinga
1 / 21
13. Kongres hrvatskog kampinga

– Ako taj zakon bude kvalitetan za investicije, očekujemo da se u kamping u idućih pet godina investira oko tri milijarde eura. Kompanije su spremne, no čekaju preduvjete. Drugi preduvjet je PDV, trajni izazov hrvatskog turizma. Dok se stopa PDV-a ne smanji na razinu nama konkurentnih zemalja, mi smo u podređenoj poziciji – zaključio je Ostojić.

Na kongresu su jučer podijeljene i nagrade. Posebno priznanje za kvalitetu Croatia’s Best Campsites dobili su Falkensteiner Premium Camping Resort Zadar i Lavanda, a nagrade OK mini camps dobili su Val Vidal, Terme Jezerčica i Vita. Slovenska priznanja za kvalitetu kampova Naj Kamp Adria 2019. za velike kampove dobili su Valkanela, Čikat i Straško, a za male Polidor, Mali i Slanica. 

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.