Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Očekuje se navala: Još jedna susjedna zemlja ukida radne dozvole za Hrvate

Od 1. srpnja 2020. svi će se hrvatski državljani u Austriji moći zaposliti bez radne dozvole.
25. studenoga 2019. u 15:23 8 komentara 9250 prikaza
Radnici u Novom Zagrebu
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Hrvati koji planiraju trbuhom za kruhom u susjednu Austriju od početka srpnja 2020. puno lakše će se zaposlitii. Tada će se to tržište rada liberalizirati.

euri dvostruko više nego 2015. Građani na radu u inozemstvu prošle godine u Hrvatsku poslali 1,7 milijardi eura

- To će značiti da više neće biti potrebno ispunjavati sve formulare koji se danas ispunjavaju. I neće biti potrebne radne dozvole. Uvelike će se smanjiti čitava procedura oko izdavanja svih dozvola za upućivanje radnika u Austriju. Danas praktički radnu dozvolu nije moguće dobiti - kazala je za Novac.hr dr. Maria Škof.

Iznimka su turistički i ugostiteljski radnici koji dobivaju radne dozvole za rad u sezoni.

- Problem danas nije dobiti radnu dozvolu u tom sektoru, ali je zato problem dobiti ju za građevinu jer postoje određene kvote koje su ispunjene.

Josip Aladrović Zapošljavanje stranaca Utvrđena kvota od 78.470 stranih radnika za 2020.

A od 1. srpnja svi će se hrvatski državljani u Austriji moći zaposliti bez radne dozvole. To znači da se radnici mogu u Austriji zaposliti isto kako se zapošljavaju u Hrvatskoj. Bitno je da su nađu poslodavca", kazala je odvjetnica.

Hrvatski radnici imat će i priliku da rade za hrvatske tvrtke u Austriji bez da traže austrijskog poslodavca, što znači da neće morati seliti s čitavim obiteljima nego da će moći u Austriji biti samo na privremenom radu, objašnjava odvjetnica.

Video - Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
Zagrebački advent
Najbolje zimsko odredište za obitelji s djecom
 • Avatar Mado
  Mado:

  Uskoro će se provoditi novi popis stanovništva i tada će se svi uvjeriti da se ništa posebno ne događa u Hrvatskoj. Hrvatska je devedesetih imala 4.5 milijuna stanovnika, a danas ima 4 milijuna stanovnika, to je logično obzirom da smo ... prikaži još! imali rat i da smo u međuvremenu ušli u EU, a ušli smo u EU upravo zato da se možemo slobodno kretati i zapošljavati. Prema tome ovo medijsko histeriziranje o egzodusu Hrvata su totalna glupost, ista glupost kao i medijsko histeriziranje o propasti turizma, ili medijsko histeriziranje o gladnima koji kopaju po kontejnerima. Kao što znate turizam nije propao, upravo suprotno, sezona je bila bolja nego prošla sezona kada smo ostvarili najbolji rezultat u povijesti turizma, a što se tiče gladnih mi imamo puno manje onih koji kopaju po kontejnerima nego naprimjer razvikana Irska u kojoj živi preko 10.000 beskućnika, ili Francuska u kojoj živi 150.000 beskućnika, ili Engleska u kojoj živi čak 380.000 beskućnika dok se 8 milijuna ljudi hrani u pučkim kuhinjama.

 • Umoran:

  U sendvic ti daju parizer ili sunku u ovitku?

 • nemirno more:

  susjedna zemlja...hmmm...molim pobliže objašnjenje...možda sam nešto prespavao...