Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Obračun rata po 5,8 možda, kamate za 10 godina nikako

Bankari ne pristaju na zahtjev da se razlika od 5,8 kuina do stvarnog tečaja plati bez kamata i to tek za deset godina
08. kolovoza 2011. u 14:56 25 komentara 6 prikaza
Franak
Foto: VL/PIXSELL

Bankari su se u ponedjeljak opet sastali kako bi ustvrdili da je prijedlog Vlade o smanjenju rate u kolovozu za korisnike kredita u švicarskim francima neprovediv. Kako doznajemo, bankari su razgovarali o ublaženom modelu koji Vlada nudi pa bi tako mogle prihvatiti niže kamate i tečaj od 5,8 kuna za franak po kojem bi se obračunavale rate, ali ne prihvaćaju da korisnici kredita ostatak duga vrate tek nakon deset godina i da on bude beskamatan. Plaćanja kamata eventualno bi mogli biti oslobođeni teži socijalni slučajevi. Također smatraju da klijenti moraju odlučiti žele li otplaćivati po tom modelu, ili žele konverziju kredita iz CHF u euro.

Novi sastanak

Riječ je o prijedlogu koji nije konačan, o njemu se samo raspravljalo, a od Vlade bankari očekuju poziv na novi sastanak sljedeći tjedan. Navodno je Vlada u pomoć za rješenje problema pozvala svog savjetnika Borislava Škegru. Vlada bi sada u stvari trebala drukčije definirati svoj prijedlog mjera. Iz Vlade doznajemo kako su, prema njima, banke te koje moraju definirati prijedloge. Oni samo zapažaju da tečaj raste, da je mnogo građana pod upitnom egzistencijom te da i bankama postaje sve teža naplata kredita. Tvrde da su oni svoj prijedlog dali i da on ne zadire u dužničko-vjerovničke odnose. A banke se i dalje ne protive, kao drugoj soluciji, uvođenju poreza na banke, ali da se točno zna gdje će prikupljeni novac biti usmjeren.

Franak prema 7 kuna

Franak je opet ojačao prema kuni, danas je 6,85 kuna i opasno se približava razini od sedam kuna, kakva su i bila predviđanja nakon pada američkog rejtinga i upitnog rješavanja krize u Europi.

Švicarska Vlada izvanredno je zasjedala kako bi našla načina za obuzdavanje rasta tečaja, a tamošnji ekonomisti i izvoznici traže uspostavu privremenog zaštitnog tečaj franka prema euru. 

Roštilj
ZA SVA GODIŠNJA DOBA
Roštilj i kiša ne idu zajedno. Ili?

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    Prije par godina litra dizela je toliko koštala a sada će i franak na deset kuna.

  • Felicijen:

    Ma nema veze što raste. Jaca je sve dogovorila. Možemo biti i dalje relaksirani....

  • eddinger1:

    Realni tečaj je 500 kn za jedan franak!