Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Top lista

Objavljena lista 'propalih' zemalja, što mislite gdje je Hrvatska?

Lista "propalih zemalja" u 2013.
Foto: http://ffp.statesindex.org
1/6
09.01.2014.
u 12:40

Od zemalja iz regije u prvih sto na listi "propalih" zemalja našla se Bosna i Hercegovina koja je zasjela na 83. mjesto, koje spada u kategoriju "upozorenja". Hrvatska je na 135. mjestu

Somalija, Kongo, Sudan, Južni Sudan i Čad zasjeli su na prvih pet mjesta na listi "propalih" zemalja u 2013. godini, a koju svake godine objavljuje američki Fond za mir.

Indeks propalih zemalja, koji izlazi već devetu godinu zaredom, temelji se na nekoliko razina poput socijalne, političke, ekonomske i vojne, a u obzir su uzeti stupanj siromaštva, poštovanja ljudskih prava, ekonomskog razvoja, zadovoljstva građana, državne sigurnosti, legitimnosti države i ostalo. U izračun je uključeno 12 faktora.

Na listi se nalazi ukupno 178 zemalja, a ozbiljnost situacije označena je s nekoliko nijansi crvene (uzbuna), narančaste (upozorenje), žute (stabilno) i zelene boje (održivo).

Od zemalja iz regije u prvih sto na listi propalih zemalja našla se Bosna i Hercegovina koja je zasjela na 83. mjesto, koje spada u kategoriju "upozorenja". U istoj kategoriji, na 92. mjestu, je Srbija, dok su u stabilnoj kategoriji Crna Gora (134.) i Hrvatska (135. mjesto), a Slovenija je na čak 163. mjestu.

Među posljednjih su pet zemalja koje, dakle, spadaju među najuspješnije i najstabilnije Finska (178.), Švedska (177.), Norveška (175.), Švicarska (175.) i Danska (174.). Cijelu listu možete pogledati OVDJE.

>> Evo gdje u Hrvatskoj žive najobrazovaniji, a gdje je najviše neobrazovanih

>> Ovo su najskuplji gradovi na svijetu, doznajte koji je Zagreb!

Komentara 45

BI
BILAlegenda
13:02 09.01.2014.

Ko to uvik promovira balkansku "regiju"?

AS
asi2013
13:08 09.01.2014.

Zašto pisac, pa i mnogi drugi, RH koja je član EU uporno gura i regiju. Čovjek može samo ispravno pomisliti da je po Vašem mišljenju, nama tamo i mjesto!! I to zahvaljujući Josipoviću i drugima iz elite, koji tako često ističu tu neku famoznu regiju, od koje je ostao duhovno, pa i fizički samo prah i pepeo!! Ne daj mi bože da tamo više ikada završimo!!

MO
morituriite
12:57 09.01.2014.

Kad ćete vi bijednici naučiti, shvatiti i prihvatiti da regiju kojoj RH pripada, pogotovo još nakon ulaska u EU, čine Slovenija, Italija, Austrija, Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije