Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
admiral markets

Veliki pad vrijednosti novozelanskog i australskog dolara, je li vrijeme za kupnju?

australski dolar kovanica
Foto: Reuters/PIXSELL
12.08.2015.
u 09:27

Uzroci slabljenja ove dvije valute bili su usporavanje rasta potražnje za sirovinama iz Kine koja je najveći kupac australskih i novozelandskih ruda i poljoprivrednih proizvoda što je izazvalo usporavanje gospodarstva

Ulagačima i financijskim mešetarima u posljednjih nekoliko godina najzanimljiviji su australski i novozelandski dolar, valute koje su najviše gubile na vrijednosti – novozelandski dolar u posljednje četiri godine u odnosu na američki dolar izgubio je 25% vrijednosti, a australski dolar u istome razdoblju čak 33% vrijednosti, rekao je za Glas Slavonije analitičar Admiral Marketsa Josip Kokanović. Slabljene tih valuta u odnosu na euro bilo je nešto manje pa je novozelandski dolar ostao na približno istoj vrijednosti dok je australski oslabio 13%.  

– Uzroci slabljenja ove dvije valute bili su usporavanje rasta potražnje za sirovinama iz Kine koja je najveći kupac australskih i novozelandskih ruda i poljoprivrednih proizvoda, što je izazvalo usporavanje gospodarskog rasta u obje navedene zemlje. Zbog toga su i australska i novozelandska centralna banka godinama zagovarale slabljenje domaće valute kako bi na taj način postigle nižu cijenu sirovina za inozemne kupce, od čega se očekivao ponovni rast potražnje.

Za razliku od australske, novozelandska centralna banka zadnjih je godina u više navrata direktno intervenirala na tržištu i prodavala NZD te mu na taj način namjerno rušila tečaj. No nakon što je prije nekoliko mjeseci tečaj NZD/USD pao na 0,7000, što je po centralnoj banci fer razina, centralna banka je u svojim izvješćima prestala naglašavati da želi nastavak slabljenja novozelandskog dolara. Na posljednjem sastanku australske centralne banke napravljen je isti korak – više se ne spominje nužnost daljnjeg slabljenja australskog dolara. Analitičari Admiral Marketsa smatraju da su navedene promjene u komentarima dvije centralne banke vrlo značajne i mogu upozoravati na okret dugogodišnjeg trenda kretanja tečaja ovih valuta. 

One u idućih godinu do dvije možda neće značajno ojačati u odnosu na američki dolar, no mogle bi ojačati u odnosu na euro. 

>> Švicarska uskoro mora rušiti franak, rate kredita će padati

Komentara 1

Avatar nijeminišta
nijeminišta
10:31 12.08.2015.

nisu australski i novozelandski dolar pali u odnosu na američki, nego je američki dolar u zadnjih godinu dana ojačao u odnosu na €. (sa 0,72 na 0,94). u tom periodu australski dolar je ostao u potpuno istom odnosu prema €.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije