Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brodogradilišta

Novi ulagač u škver plesat će po - Končarevu planu

'14.02.2012., Pula - Brodogradiliste Uljanik u Puli. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
'Dusko Marusic/PIXSELL'
21.03.2012.
u 12:00

Ne privatiziraju li se do ulaska u Europsku uniju, brodogradilišta će morati u stečaj.

– Trebamo vidjeti što će hrvatska Vlada učiniti, ali ne vjerujemo da bi donijela odluku koja je u suprotnosti s Pristupnim ugovorom – rekao je izvor iz Europske komisije na pitanje što će se dogoditi odluči li Vlada da Danko Končar više nije partner u restrukturiranju i privatizaciji brodogradilišta.

Tumačenje EK o tome što slijedi u tom slučaju traži i hrvatska Vlada, koja ispituje preostale opcije, ali i Končar i njegovi suradnici. U Bruxellesu ne žele javno nagađati o odluci koja još nije donesena. Podsjetimo, uloga Bruxellesa u ovom slučaju je važna jer je EK odobrila planove restrukturiranja, a i u Pristupnom ugovoru Hrvatske s EU stoji obveza da se ti planovi moraju ostvariti do 1. srpnja 2013., dana ulaska u Uniju.

– Komisija očekuje od Hrvatske da nastavi ispunjavati obveze koje je preuzela tijekom pregovora – rekao je Komisijin glasnogovornik za proširenje Peter Stano.

Završni dokumenti EU iz pregovora u poglavlju 8 (tržišno natjecanje) ostavljaju, čini se, teoretsku mogućnost da Vlada promijeni planove restrukturiranja, odnosno da umjesto s Končarom iste planove provede s drugim investitorom. Ali bilo kakve \"naknadne promjene\", piše u završnim, dogovorenim stajalištima, kao i u samom ugovoru, \"moraju poštovati ključne uvjete\" propisane Končarovim planom restrukturiranja i moraju biti \"poslane na odobrenje hrvatskoj Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i EK\". Drugim riječima, u Pristupnom ugovoru s EU zapisano je da će se brodogradilišta privatizirati do srpnja 2013. prema programu restrukturiranja koji su izradili DIV d.o.o. i Jadranska ulaganja d.o.o., a da svaka eventualna promjena mora poštovati jednake \"ključne uvjete\" i mora je odobriti Komisija.

Među tim \"ključnim uvjetima\" je i najmanje 40-postotno učešće investitora vlastitim novcem u trošku restrukturiranja (kao učešće države računa se sva isplaćena državna potpora od ožujka 2006.) te smanjenje proizvodnih kapaciteta za više od 20 posto. Ugovori o privatizaciji moraju biti poslani EK na odobrenje i potpisani prije ulaska u EU. Ne dogodi li se to, brodogradilišta će otići u stečaj. Naime, ugovor s EU propisuje da škverovi u slučaju neuspješnog restrukturiranja moraju vratiti državi svu pomoć od 2006. To bi ih gurnulo u stečaj koji bi bio zaseban pravni proces, vjerojatno dugotrajan i neizvjestan, jer se ne zna bi li država uspjela naplatiti sve što im je dala, uz kamate.

Komentara 1

MO
Moskvich
12:43 21.03.2012.

Pih Končar to je jedan obični mutikaša koji je smislio kako da lapi lovu da rasturi brodogradilište pošalje radnike na burzu a zemljište proda i napravi koji hotel i boga pitaj što ,tom lopovu treba zahvaliti na njegovom usranom jamstvu i nek se goni tamo od kud je i došao nek ide negdje u EU da ponudi što je nama pa će brzo biti isprašen banditos

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije