Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedica britanskog referenduma

Novi potres na svjetskim tržištima: Funta na novoj najnižoj razini od 1985.

funta
Reuters/PIXSELL
06.07.2016.
u 13:12

Funta je jutros skliznula na 1,2798 dolara, najnižu razinu od lipnja 1985. godine, zbog straha od odljeva kapitala i očekivanog smanjenja kamatnih stopa u Britaniji

Britanska funta u srijedu je na međunarodnim tržištima skliznula na novu najnižu razinu prema dolaru od 1985. godine zbog zabrinutosti od dalekosežnih posljedica britanske referendumske odluke po financijska tržišta i globalno gospodarstvo, pa je u takvom ozračju očekivano za valutom-utočištem jenom rasla potražnja.

Funta je jutros skliznula na 1,2798 dolara, najnižu razinu od lipnja 1985. godine, zbog straha od odljeva kapitala i očekivanog smanjenja kamatnih stopa u Britaniji pa se britanska valuta našla pod snažnim pritiskom. Potom se ipak blago stabilizirala na 1,2981 dolara, što znači da je oslabila 0,3 posto u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije.

U takvom se ozračju funta u jednom trenutku prema jenu sunovratila za čak 1,4 posto, na najniže razine od kraja 2012. godine.

Dolar je u jednom trenutku skliznuo na 100,58 jena, nakon čega se stabilizirao na 101,15 jena, što znači da je oslabio 0,5 posto u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije. Zadržao se ipak iznad 99 jena, na koliko je skliznuo 24. lipnja nakon što je objavljen rezultat britanskog referenduma.

Pod pritiskom i euro

"Raspoloženje prema rizičnijim ulaganjima je prigušeno i zbog toga je jen, tradicionalno sigurno utočište za kapital, na dobitku", kazao je Yujiro Goto, valutni strateg u banci Nomura.

No, nije samo funta pod pritiskom, već je pod pritiskom i euro jer se strahuje da bi Brexit moga prigušiti izglede za rast u eurozoni.

Euro je tako skliznuo ispod 112 jena, po prvi put u više od tjedan dana, i u jednom trenutku iznosio 111,03 jena. Pa ipak, zadržao se iznad 109,30 jena, na koliko je skliznuo 24. lipnja po objavi britanske referendumske odluke. U kasnijem trgovanju njime se trgovalo po 111,93 jena, što znači da je oslabio 0,6 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem.

Euro je oslabio i oko 0,2 posto prema dolaru, na 1,1054 dolara, a na nešto većem postotnom gubitku bio je i prema švedskoj kruni, nakon što tamošnja središnja banka Riksbank u skladu s očekivanjima nije mijenjala ključne kamatne stope, istaknuvši značajne gospodarske neizvjesnosti vezano za Brexit.teij iinezvopejne

Ključne riječi

Komentara 2

BU
BubyZG
08:17 07.07.2016.

U državi okovanoj i zarobljenoj deviznom klauzulom bilo kakva druga politika, na žalost, nije moguća !

Avatar Oneill
Oneill
16:39 06.07.2016.

Loše za nas treba održati kunu na ovom nivovu. Kakva absurdna politika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije