Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reforme u Grčkoj

Novi otkazi, niže plaće i veći porezi zbog 120 mlrd. € zajma

grcka  (1)
reuters/pixsell
23.06.2011.
u 14:02

Uz žestoke sukobe nekoliko tisuća demonstranata i policije ispred parlamenta, grčka vlada prihvatila stroge mjere štednje

Uz žestoke sukobe nekoliko tisuća demonstranata i policije ispred zgrade parlamenta, grčka je vlada u srijedu prihvatila prijedlog zakona o strogim mjerama štednje, što je preduvjet za dobivanje kredita MMF-a i EU, bez kojeg bi zemlja završila u bankrotu. Reformski paket nudi novo smanjenje plaća, povećanje poreza, privatizaciju državnih poduzeća i otkaze u javnim službama.

Podsjetimo, ministri financija eurozone u ponedjeljak su odgodili odluku o 12 milijarda eura zajma Grčkoj sve dok njezin parlament ne prihvati nove mjere štednje. Riječ je o posljednjoj tranši paketa EU i MMF-a za spašavanje Grčke vrijednog 110 milijarda eura. Pošto je već propustila ispuniti ciljeve iz prvog plana spašavanja, Ateni je nužan reformski paket kako bi, ne samo primila posljednju tranšu prvog zajma nego osigurala i novi, vrijedan 120 milijarda eura.

Premijer Jorgos Papandreu rekao je u parlamentu da Grčku čeka težak put.

– Preživjet ćemo jedino ako se budemo borili. Kao zemlja, stojimo na svojim nogama. To smo platili velikom žrtvom, ali smo ipak napredovali i uspjeli se pridignuti. Također smo započeli velike promjene za bolju budućnost. U ovom bolnom trenutku želim poslati jasnu poruku nade svakom čovjeku u Grčkoj. Put je težak i pun bola, ali vidimo svjetlo na kraju tunela – kazao je Papandreu.

Grčka reformama namjerava prikupiti 50 milijarda eura prodajom državne imovine i još 6,5 milijardi eura fiskalnom konsolidacijom. Mnogi analitičari skeptični su da da će Grčka i uz primjenu reformi uspjeti smanjiti svoj golemi javni dug od 340 milijarda eura, koji je 1,5 puta veći od njezina BDP-a.

Grčki sindikati najavljuju nove štrajkove dok se u parlamentu očekuje rasprava o programu štednje nove vlade, o kojem se zastupnici trebaju izjasniti do kraja mjeseca. Vodeći sindikati planiraju održati 48-satni štrajk 28. lipnja kada bi se parlament u Ateni trebao izjasniti o programu štednje. – Ovo je politika nekorektnih mjera protiv onih koji su već platili račun – kazao je Janis Papagopulos, čelnik najvećeg grčkog sindikata GSEE.

Ključne riječi

Komentara 52

DU
Deleted user
14:19 23.06.2011.

da, sva drustva u svakoj zemlji mora nauciti demonstrirati. moraju znati da na izborima mogu odlucivati... lijena drustva demonstriraju kad je kasno...

OB
-obrisani-
14:40 23.06.2011.

bilo bi bolje da malo vise RADE,heeehhehehe

VE
velika
15:34 23.06.2011.

gledala jučer na CNN, prosječna plaća na grčkim željeznicama 6000 EUR mjesečno, pa da je i bruto puno je ....jako se oni bore da sačuvaju nezaslužene privilegije.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije