Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komunalni div raskinuo ugovor s IGH

Novi krediti ili skuplje komunalije mogu spasiti Zagrebački holding

zagrepčanka
Željko Hladika/Pixsell
03.12.2009.
u 19:38

Holding svoje financije može spasiti samo na tri načina: prodajom svoje imovine, poskupljenjem komunalnih usluga ili dodatnim zaduživanjem.

Zagrebački je holding danas raskinuo kupoprodajni ugovor za zemljište bivše Mesne industrije Zagrepčanka, koji je lani potpisao s IGH.

Pravnici u niskom startu
Za idealnu polovicu zemljišta površine 100.000 metara četvornih IGH je bio dao najbolju ponudu od 46,5 milijuna eura. Zbog financijske krize Holdingu je uplatio samo deset posto, odnosno 4,65 milijuna eura, a ostatak se obvezao uplatiti do kraja godine. Jučer je IGH obavijestio Zagrebačku burzu da odustaje od kupnje, čime bi mogao izgubiti 8,8 milijuna eura (za jamčevinu, desetinu te uplaćene kamate). No, IGH će od Holdinga tražiti povrat cijelog uplaćenog iznosa.

U Holdingu, pak, odgovaraju da će zadržati sav novac koji im je uplaćen. I dok su pravnici obiju strana već započeli pripreme za vrlo vjerojatni sudski spor, nametnulo se pitanje kako će gradski komunalni div pokriti planirani prihod od 46,5 milijuna eura, od kojeg je utržio samo 4,65 milijuna. Holding je već neko vrijeme u nezavidnoj financijskoj situaciji, opterećen ogromnim dugovima koji iznose oko sedam milijardi kuna, a nelikvidnost ih je toliko stisnula da su nedavno od Zagrebačke banke dobili kratkoročni revolving kredit od 20 milijuna eura.

Platili 56 milijuna poreza
Problem je i to što je Holding već lani proknjižio prihod od Zagrepčanke, godinu završio u plusu, te je platio 56 milijuna kuna poreza na dobit i na promet nekretnina iako taj novac nije sjeo na njegov račun. Posljedica toga je da će Holding ovu godinu završiti najvjerojatnije u minusu, jer će planirani, a neostvareni prihod morati isknjižiti.

Svi naši sugovornici slažu se da Holding svoje financije može spasiti samo na tri načina: prodajom svoje imovine, poskupljenjem komunalnih usluga ili dodatnim zaduživanjem.

– Sada nije vrijeme za prodaju imovine, jer se ne može postići zadovoljavajuća cijena. Komunalne usluge ne treba dirati. Ako zaista Holding više neće moći servisirati svoje obveze, upravi ne preostaje ništa drugo nego da se ponovo zaduži – rekao je Igor Rađenović, izvršni direktor u Holdingu.

Njegov bivši kolega Dragan Kovačević, pak, kaže da je fijasko sa Zagrepčankom dokaz potpunog raspada gospodarske politike u gradu. Gradonačelnik Bandić već je najavio da će Holding raspisati novi natječaj za prodaju Zagrepčanke, ali neće pristati na manje od 46,5 milijuna eura. Zbog recesije teško je očekivati da će itko, ne samo ponuditi tu svotu, nego u dogledno vrijeme uopće dati ponudu za to zemljište.

Komentara 7

BL
Blackwater
19:59 03.12.2009.

Ma platit ćemo vam veći k... a ne komunalije, strpajte hebenoga Bandića u Remetinec, a ne ljudima nabijati rogove i da plačaju tuđe greške.Koliko ste love ubacili u prokleti pročistač voda? U tramvaje koji imaju mjesta kao WC...?? Idioti i grupa lopova, eto što je ZG Holding.

MY
mycropht
20:49 03.12.2009.

Prestrašo je gledati kako Bandić nemilice drobi lovu za svoju predsjedničku kampanju i to kao \"nezavisan\" kandidat. Trebalo bi ga okrenuti naopačke i sve pare koje ispadnu vratiti gradu, a zatim ga zatvoriti na 200 godina.

OB
-obrisani-
20:31 03.12.2009.

Ja se čudim kako je ZG holding postao do sada, jer u Zg holdingu je malo reći da se dogodila pljačka. Što mislite odakle Milanoviću, Bandiću i ekipi novi stanovi i auti, sve iz naših džepova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije