Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Novi dokaz recesije: Pad trgovine na malo 7,3 posto

Turistička sezona neće nas spasiti, ne troši se na hranu pa kako će se onda trošiti na turizam, upozorava Lovrinčević
06. lipnja 2012. u 11:00 125 komentara 9 prikaza
'lidl zagreb 08.11.2007 ...lidl...kupovina...shopping... Foto:Antonio Bronic'
Foto: Antonio Bronić/Pixsell

Promet u trgovini na malo u travnju realno je pao 7,3 posto u odnosu na travanj 2011., a za analitičare to je znak da nas u drugom tromjesečju očekuje još dublji ponor u recesiju. Nakon pada industrijske proizvodnje od 9,4 posto, to je drugi indikator loših ekonomskih prilika.

Lovrinčević: Na jesen kaos

– U travnju je došlo do neutralizacije utjecaja promjena u poreznom sustavu – komentira Željko Lovrinčević, znanstvenik s Ekonomskog instituta u Zagrebu, koji nije iznenađen padom prodaje u trgovinama.

– To je rezultat rada Vlade i nepokretanja reformi. Porezni sustav nije trebalo dirati, samo je trebalo napraviti ozbiljnije rezove na rashodovnoj strani. Vlada je ovo sama napravila poreznim opterećenjem, koje vodi u imploziju sustava. Na jesen nas očekuje kaos – kaže Lovrinčević, koji najavljuje da će BDP u drugom tromjesečju pasti više od 3 posto, a da je uspjeh oporavka na krilima turizma vrlo upitan zbog podbačaja domaćeg gosta. U svibnju će, kaže Lovrinčević, trgovina na malo pasti manje nego u travnju, ali će se cijelu godinu nastaviti negativan trend.

– Drastično povećanje poreza opteretilo je sektor kućanstva, a ako se ne troši na hranu, onda se zasigurno neće trošiti ni na turizam – kaže Lovrinčević, koji najavljuje da je podbačaj domaćeg gosta u ovoj sezoni dovoljan da skrene stopu BDP-a u smjeru negativnog rasta i u trećem kvartalu. Upitani za komentar na kretanje trgovine na malo, većina analitičara ističe da nije iznenađena bez obzira na to što je pool od pet bankarskih makroekonomista predvidio pad od jedva 1,9 posto. Više od pet posto pada predvidio je Zdeslav Šantić, koji se pridružuje Lovrinčeviću u najavi da će drugo tromjesečje biti teško i da nas očekuje pad veći od 2 posto BDP-a.

Nema svjetla u tunelu


– Posljedica je to pada zaposlenosti, smanjenja plaća i činjenice da je dio potrošnje trajnih dobara obavljen prije povećanja PDV-a – komentirao je Šantić napominjući da su najave daljnjih reformi zakočile potrošnju jer su građani i tvrtke u neizvjesnosti. Glavnog ekonomista Erste Banke Alena Kovača pad prometa u trgovini na malo ipak je iznenadio.

– Pad je bio naglašeniji od očekivanog, a i najveći je pad u prošle dvije godine. Nesigurnost, nepovoljni trendovi na tržištu rada te povećanje PDV-a i najave poskupljenja struje i plina imale su utjecaj na odluke o potrošnji, a bit će dominantan faktor i ubuduće – komentar je Alena Kovača.

Štedi se i na žestokom piću, pad

Štedi se i na žestokom piću, pad od 10 posto

Iako pad trgovine u travnju zabrinjava, znanstvenik Ivan Damir Anić s Ekonomskog instituta Zagreb umiruje situaciju ističući da je trgovina sezonska djelatnost i podložna visokim amplitudama pa se treba koncentrirati na kumulativne rezultate. Prognozira da će pad trgovine na malo na godišnjoj razini biti 0,5 posto, a BDP ukupno za jedan posto na kraju godine. U prvom tromjesečju pokazalo se da kupci štede na svemu što nije nužno. Prodaja alkohola pala je 10 posto, motornih vozila 6,5 posto, a prodavalo se i nešto manje knjiga pa je na njima pad prometa 3,9 posto.

Masoni
U HRVATSKOJ VIŠE OD 10 LOŽA
Bandić zatajio prijam za masone: Ugostio tri masonske lože s područja bivše Jugoslavije
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • AlanFord:

  Gibat u neki bolji svijet....

 • snjezni:

  Idemo svi u Split na paradu kako bi pokazali da smo tolerantni! To kaj većina nema za kruh i mlijeko ne brine SDP i HNS.

 • Avatar dsonjic
  dsonjic:

  Ha ha ha ha. Plan 21.