Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Nova sijačica, jedina u zemlji, zasije 200 hektara kukuruza u 24 sata

Ta investicija za nas ima smisla jer spušta trošak proizvodnje, produktivnost je znatno veća nego cijena, u usporedbi s dosadašnjom tehnologijom. Horsch sijačica ima tri i pol puta veći učinak u sjetvi, ističe Krešimir Grgić, direktor PC Ratarstvo
07. travnja 2016. u 14:24 0 komentara 686 prikaza
sjetva
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Sezona je sjetve dobrano zakasnila zbog kiša u ožujku, no u baranjskoj tvrtki Belje ne brinu. Završit će ju i ranije nego inače. Kukuruz po njihovim oranicama rasprostrijet će nova Horsch Maestro sijačica, jedina takva u Hrvatskoj. Usto, započeli su i tzv. twin row sjetvu, odnosno dvorednu sjetvu kukuruza.

- Brzina je sjetve između 12 i 13 kilometara na sat pa u 24 sata može zasijati 200 hektara, što je prosječna veličina naših oranica. Ima dva spremnika, jedan za gnojivo od 6000 kilograma te drugi od 1600 za sjeme – opisuje Boženko Jović, stručni savjetnik za nove tenologije u Belju. Sijačica je u polje “zakoračila” u ponedjeljak, a procjenjuje se kako će u osam do deset dana obaviti sav posao. U Belju će, inače, zasijati 4500 hektara merkatilnog i silažnog kukuruza te još 600 hektara sjemenskog.

A osim na vremenu, štedi se tako i na sjemenu.

-Kad zasije rub table, više se tu ne preklapa, čime dolazi do znatnih ušteda – dodaje Jović.

Nove su sijačice izuzetno visoka investicija, u Belju ne otkrivaju kolika, no ističu kako će im prinos na koncu biti i do 30 posto.

- Ta investicija za nas ima smisla jer spušta trošak proizvodnje, produktivnost je znatno veća nego cijena, u usporedbi s dosadašnjom tehnologijom. Horsch sijačica ima tri i pol puta veći učinak u sjetvi, može raditi u promjenjivoj količini biljaka po jedinici površine, a tu koristimo podatke koje dobijemo snimanjem dronovima – ističe Krešimir Grgić, direktor PC Ratarstvo.

Prilagođavaju se nove sijačice i različitoj tvrdoći tla, a uspješno “svladavaju” heterogenost tla, odnosno razlike izneđu pijeska i crnice.

- Dolazi to do izražaja osobito u klimatskim okolnostima, gdje visoke temperature sve ranije nastupaju, pa pokušavamo i ovako smanjiti gubitke prinosa na određenim tipovima tla – zaključuje Grgić.

>> Dron snima polja i javlja traktoru koje biljke gnojiti

Argentum
PROMO
Otkrijte poklone koji će izmamiti osmijeh na lice svake žene

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.