Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Administrativno rasterećenje

Nova pravila za rad od kuće: 'Ovo je značajan iskorak boljem usklađivanju poslovnog i privatnog života'

Ilustracija
Foto: Getty Images
1/2
02.01.2020.
u 16:00

"S obzirom da podrazumijeva pristanak obiju strana, ovo je svakako od interesa i poslodavcima i radnicima, koji na taj način imaju priliku lakše uskladiti poslovne i privatne obveze", zaključuje se u priopćenju HUP-a

Novim Pravilnikom o izmjenama i dopunama pravilnika o izradi procjene rizika prihvaćen je prijedlog Hrvatske udruge poslodavaca (HUP)  za administrativnim rasterećenjem onih poslodavaca koji će iskoristiti mogućnost da povremeno svojim radnicima omoguće rad od kuće, priopćili su u četvrtak iz HUP-a.  

Taj Pravilnik Ministarstva rada i mirovinskog sustava objavljen je u Narodnim novinama 31. prosinca 2019. godine, a stupa na snagu osmi dan od objave. HUP u svom priopćenju navodi da poslodavci, uz ostalo, više neće imati obavezu dokumentiranja procjene rizika za poslove koje radnik povremeno obavlja na izdvojenom mjestu rada (dakle kod kuće) ako su to administrativni, uredski i slični poslovi, za koje je u skladu s odredbama Pravilnika prethodno procijenjen i dokumentiran mali rizik i koje radnik redovito obavlja u prostoru poslodavca.

Prema dosadašnjim rješenjima, naime, da bi radnik mogao povremeno obavljati posao na izdvojenom mjestu rada poslodavac je, s aspekta zaštite na radu, morao izraditi procjenu rizika za to mjesto rada, uz poduzimanje svih mjera koje iz toga proizlaze. Kao što odredba i ukazuje, radi se o poslovima koji su na mjestu rada kod poslodavca procijenjeni kao poslovi s malim rizikom i u pravilu radi se o poslovima administrativne prirode. Sve navedeno odnosi se na situacije kada se takvi poslovi obavljaju na izdvojenom mjestu rada povremeno, a ne stalno, navode iz HUP-a.

"Ovime je učinjen jedan mali, ali značajan iskorak ka fleksibilnijem pristupu odnosno boljem usklađivanju poslovnog i privatnog života radnika. S obzirom da podrazumijeva pristanak obiju strana, ovo je svakako od interesa i poslodavcima i radnicima, koji na taj način imaju priliku lakše uskladiti poslovne i privatne obveze", zaključuje se u priopćenju HUP-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije