Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Nobela za ekonomiju dobili Amerikanci Sargent i Sims

Nagrada dodijeljena za nove metode u istraživanju makroekonomije i javnim politikama.
10. listopada 2011. u 14:08 8 komentara 3 prikaza
sims, nobel
Foto: AFP/PIXSELL

Profesor na američkom sveučilištu Princeton Christopher A. Sims i profesor sa New York Universityja Thomas J. Sargent dobili su Nobelovu nagradu za istraživanja koja su obavili o uzrocima i efektima u makroekonomiji. Kako povećanje kamatne stope utječe na BDP ili inflaciju? Što se događa ako središnja banka trajno promijeni cilj inflacije? Ovogodišnji pobjednici iz ekonomskih znanosti razvili su metode koje odgovaraju na ova i mnoga druga pitanja ekonomske politike i različitih makroekonomskih varijabli, kao što su BDP, inflacija, zaposlenost i investicije.  Razvili su i metode za prepoznavanje i kvantifikaciju učinka promjene u javnim politikama.

Istraživanja su provodili 1970-ih i 1980-ih godina, a prihvaćena su u cijelom svijetu i upotrebljavaju se u analizama makroekonomije.

 

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • Ugo Kajvez:

    Uahahahaha .............. vidimo kako su dobru ekonomiju smislili ...........

  • Ugo Kajvez:

    Evo i zašto su toliko dobri ekonomisti ...... . \"The Top 100 Statistics About The Collapse Of The Economy That Every American Voter Should Know\"

  • DoktorAmer:

    Amerika puna briljantnih ekonomista kao sipak kostica, a ekonomsku politiku vode bankarski banditi i politicari ogranicenih umnih sposobnosti. Da se nisu ugledali na nase genije s Markovog trga? Nije ni cudo da nam svima tako dobro ide.