Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visoko priznanje

Nobela za ekonomiju dobili Amerikanci Sargent i Sims

sims, nobel
AFP/PIXSELL
10.10.2011.
u 14:08

Nagrada dodijeljena za nove metode u istraživanju makroekonomije i javnim politikama.

Profesor na američkom sveučilištu Princeton Christopher A. Sims i profesor sa New York Universityja Thomas J. Sargent dobili su Nobelovu nagradu za istraživanja koja su obavili o uzrocima i efektima u makroekonomiji. Kako povećanje kamatne stope utječe na BDP ili inflaciju? Što se događa ako središnja banka trajno promijeni cilj inflacije? Ovogodišnji pobjednici iz ekonomskih znanosti razvili su metode koje odgovaraju na ova i mnoga druga pitanja ekonomske politike i različitih makroekonomskih varijabli, kao što su BDP, inflacija, zaposlenost i investicije.  Razvili su i metode za prepoznavanje i kvantifikaciju učinka promjene u javnim politikama.

Istraživanja su provodili 1970-ih i 1980-ih godina, a prihvaćena su u cijelom svijetu i upotrebljavaju se u analizama makroekonomije.

 

Komentara 8

UK
Ugo Kajvez
16:19 10.10.2011.

Uahahahaha .............. vidimo kako su dobru ekonomiju smislili ...........

UK
Ugo Kajvez
18:45 10.10.2011.

Evo i zašto su toliko dobri ekonomisti ...... . \"The Top 100 Statistics About The Collapse Of The Economy That Every American Voter Should Know\"

DO
DoktorAmer
15:14 10.10.2011.

Amerika puna briljantnih ekonomista kao sipak kostica, a ekonomsku politiku vode bankarski banditi i politicari ogranicenih umnih sposobnosti. Da se nisu ugledali na nase genije s Markovog trga? Nije ni cudo da nam svima tako dobro ide.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije