Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krije se korupcija

Njemačke su banke gore i od američkih

europska unija, euro, njemačke banke ilustracija (1)
Reuters/Pixsell
13.08.2013.
u 12:00

Samo je V. Britanija potrošila veći iznos na sanaciju banaka od Njemačke. Najproblematičnije su tzv. zemaljske banke u vlasništvu lokalnih tijela vlasti

Iako se njemačko gospodarstvo često smatra uzoritim, njemačke su banke među najproblematičnijima u Europi, upozorio je list International Herald Tribune u članku svoga europskog ekonomskog dopisnika.

U rukama politike

Suprotno raširenom dojmu među običnim građanima u ostatku Europe, njemačke banke nisu primjer opreznog i razumnog poslovanja, nego primjer korupcije, zloupotrebe i politički inspiriranih kreditnih plasmana. Najproblematičniji je način na koji posluju tzv. zemaljske banke, odnosno “landesbanke”, u kojima desetljećima vlada kultura korupcije i neodgovornog upravljanja. Te banke su, u pravilu, u djelomičnom ili većinskom vlasništvu saveznih pokrajina ili tijela lokalnih vlasti. Bavarska BayernLB i hamburška HSH Nordbank primjer su banaka koje su spašene novcem njemačkih poreznih obveznika i čiji su bivši menadžeri završili po sudovima i zatvorima. Osim zemaljskih banaka, sporne su i lokalne banke poznaje kao “sparkassen”, koje su također pod nezdravom kontrolom lokalnih političara. Oko 45 posto njemačkog bankarskog sektora u rukama je politike. Kao primjer disfunkcionalnog bankarskog sustava u Njemačkoj, IHT navodi da je vlasnik Formule 1 Bernie Ecclestone 2006. podmitio dužnosnika banke BayernLB s 44 milijuna dolara kako bi banka prodala svoj udio u Formuli 1 kupcu kojeg je Ecclestone preferirao. Ono što je, međutim, najčudnije potpuni je izostanak bilo kakve rasprave o potrebi mijenjanja njemačkog bankovnog sustava. 
Kritičari tvrde da Njemačka usporava stvaranje bankovne unije kako bi sačuvala nadzor nad svojim politički isprepletenim bankama.

Koliko “jede” sanacija

Prema podacima Europske komisije, Njemačka je na sanaciju svojih problematičnih banaka potrošila 646 milijardi eura od 2008. do 2012., više nego što je na spašavanje bankarskog sustava potrošila Amerika nakon kolapsa Lehman Brothersa. Jedino je V. Britanija potrošila veći iznos na sanaciju banaka – 873 milijarde eura. No, 646 milijardi eura koje je potrošila Njemačka 25 posto je BDP-a, što nije toliko dramatično u usporedbi s Irskom i Danskom gdje je sanacija banaka “pojela” 365 posto BDP-a Irske, odnosno 256 posto BDP-a Danske.  

>> Od 2008. u EU zatvoreno više od 20 tisuća poslovnica banaka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije