Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privatizacija

Ništa od brze privatizacije, HEP neće na burzu prije 2012.

hep
Arhiva VL
24.03.2010.
u 07:29

Državni udjeli teški su 16 mlrd. kuna, no radi se o mrtvom kapitalu koji se ne može unovčiti. Tamo gdje može, kao u Podravci, političari ne daju. Iako je najavljena za drugi dio godine, analitičari vjeruju da brze privatizacije neće biti.

U portfelju Hrvatskog fonda za privatizaciju nalazi se 783 društva čija je vrijednost procijenjena na 60 milijardi kuna, od čega na državno vlasništvo otpada 16,5 milijardi kuna.

Mrtvi kapital

Imovina je to samo na papiru i Vlada bi je se rado riješila, uz izuzetak rijetkih tvrtki kao što su Podravka, Končar ili Croatia osiguranje, koje bi državnom proračunu mogle donijeti više stotina milijuna kuna. U ovogodišnjem Pretpristupnom ekonomskom programu Vlada se obavezala da će 2010. privatizirati najveći dio preostalog državnog portfelja, dok je premijerkin savjetnik Željko Lovrinčević otkrio da bi jači val privatizacije trebalo očekivati u drugom dijelu godine. Uz brodogradilišta, koja država pokušava prodati u drugom natječaju, ostali se udjeli uglavnom nalaze u problematičnim tvrtkama čiji radnici gladovanjem ili drugim oblicima iscrpljivanja nastoje odgoditi agoniju. Upućeni procjenjuju da najmanje dvije, tri godine ne treba očekivati krupnije privatizacije, nego će se država nastojati rješavati sitnih udjela. To se moglo iščitati i iz izjava Damira Kuštraka, predsjednika HUP-a, koji je kao apsurdno izdvojio državno vlasništvu u hotelu Sheraton.

Nema strategije

Vlada je u siječnju najavila da će napokon osnovati Agenciju za upravljanje državnom imovinom te je prvog čovjeka HEP-a Vedrana Duvnjaka zadužila da pripremi zakonsko rješenje. Taj bi posao trebao biti gotov do kraja ovog mjeseca. Silom prilika, HPB bi mogao biti prva i jedina pravna osoba u državnom vlasništvu koja bi mogla biti barem djelomično privatizirana u 2010. godini jer Vlada nema novaca da u banku ubrizga 100-injak milijuna eura i tako poveća njezin kapital.

- Ove godine ne treba očekivati značajnije prihode od privatizacije, jer je izlazak velikih tvrtki na tržište dugoročniji proces, kaže Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke, i dodaje kako zamjera Vladi što nema strategiju privatizacije, zbog čega su neke državne tvrtke propustile priliku da osnaže poziciju u regiji.

Burzovni stručnjaci smatraju da bi Vladi bilo najlakše odraditi privatizaciju Croatia osiguranja kombiniranjem IPO-a s ulaskom strateškog partnera, no ni to nije posao koji može biti gotov  ove godine. Izlazak HEP-a na burzu nije realan prije 2013., a to je i jedna od rijetkih tvrtki u državnom vlasništvu koja proačunu može donijeti značajniji prihod.

Ključne riječi

Komentara 7

ZG
zg2012
08:08 24.03.2010.

Bit će itekako brze privatizacije kad vladini vrli matematičari vide da se rupa u proračunu nastavlja produbljivati i u proljeće i u ljeto. Nadam se samo da nećemo rasprodati baš sve prije nego netko pismen preuzme upravljanje državnim financijama...

JJ
jjonja
18:49 24.03.2010.

GRČKA DOLAZI ! A onda ćemo vidjet što ćete privatizirat mamicu vam j...m

FT
franjo.tahi
09:22 24.03.2010.

Kapitalizam kapitalistima!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije