Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kresanje

Nikad veća dobit Ine, a rezali bi plaće na crpkama!

Ina benzinske postaje (1)
INA
30.11.2011.
u 12:00

U Ini kažu da nije odlučeno o smanjenju plaća, ali da je otvoreno pitanje veće konkurentnosti

Iako Ina nikada nije ostvarivala veću dobit, u prvih devet mjeseci ona iznosi rekordnih 2,07 milijardi kuna, ta kompanija ipak želi rezati plaće zaposlenicima na svojim benzinskim crpkama, i to za otprilike 35 posto.

Najveća primanja u Ini

U Inašu, Ininu najvećem sindikatu, kažu da im je 18. studenoga pokazana prezentacija, što potvrđuju i u Ini, u kojoj je vodstvo te kompanije usporedilo plaće Ininih prodavača na crpkama s onima u okruženju i ispada da su Inine više za oko 30 posto. Maja Rilović, šefica Inaša, kaže da vodstvo Ine te plaće želi srušiti na razinu onih koje imaju zaposlenici Tifona, inače u vlasništvu Inina najvećeg suvlasnika MOL-a, pa otuda podatak da bi bile manje za oko 35 posto. Prema podacima naftne industrije, bruto plaća Ininih zaposlenika na crpkama iznosi 1253 eura, u Srbiji je ona 441 euro, u Mađarskoj 433 eura, u Sloveniji 763. Sama osnovica plaće, objašnjava Maja Rilović, šefica Inaša, i nije toliko visoka. Inini prodavači imaju tako 4500 kuna osnovnu plaću, ali je ona povišena dodacima u kolektivnom ugovoru prema kojima se dodatno plaća smjenski rad, noćni rad, rad blagdanima, nedjeljom itd. Tako ti prodavači uspiju navući šest do šest i pol tisuća kuna.

– U naftnoj su industriji plaće uvijek bile više oko 30 posto nego u ostalim granama, u taj se prosjek uklapaju i zaposleni na crpkama – rekla je M. Rilović. Ona ističe da je najava smanjivanja plaća podigla veliku buru među radnicima te da sindikat neće dopustiti da se to dogodi.

U tijeku su, naime, kolektivni pregovori u sklopu kojih bi se, očito, trebali smanjiti dodaci na smjenski rad i na taj način umanjiti plaće, na što sindikat neće pristati, pogotovu radi velike Inine dobiti. U Ini pak kažu da, unatoč usporedbi s plaćama u regiji, nije donesena odluka o smanjivanju plaća, ali da je otvoreno pitanje postizanja veće konkurentnosti, o čemu će se raspravljati u dijalogu sa sindikatima.

Vladi neprihvatljivo

Ministar gospodarstva Đuro Popijač pak kaže da kriterij ne može biti usporedba s drugima nego uspješnost tvrtke, te da je za Vladu, drugog najvećeg Inina dioničara, smanjenje plaća kao i ostalih prava u toj naftnoj kompaniji apsolutno neprihvatljivo.

Ključne riječi

Komentara 47

CA
CastrumFF
12:33 30.11.2011.

Hmmmm... Zakonsko propisana najniža plača u Sloveniji je 748 EUR bruto (572 EUR neto), dali to znači da su zaposleni u INA Slovenija na minimalcu??? Ako se još zna, da je prosječna bruto plača u Petrolu 2.850 EUR, tko bi radio u INI?

OB
-obrisani-
12:34 30.11.2011.

a cijena goriva ode u nebesa..............

DU
Deleted user
12:21 30.11.2011.

dakle sada izlazi na vidjelo za što je zapravo HDZ(sanader) oštetio državu predajom upravljačkih prava MOL-u. ne za onih (navodnih) 10 miljuna eura koje je dao neki stranac, nego za sve posljedice koje donosi stranac a na koje RH neće moći utjecati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije