Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Narušeni planovi za IPO

Nijedna kompanija iz Rusije nije u 2018. izašla na burzu

Burza
Filip Brala/Pixsell
26.11.2018.
u 14:00

Sankcije, previranja u rastućim ekonomijama i više kamatne stope u SAD-u

Nakon najlošije godine u posljednjem desetljeću što se tiče prikupljanja kapitala putem početnih ponuda dionica (IPO), ruske kompanije skeptične su prema ideji da bi im 2019. mogla donijeti “burzovnu renesansu”.

Kako piše Reuters, najmanje deset kompanija iz Rusije, od petrokemije preko nekretnina do poslovanja u zdravstvu, ove godine namjeravalo je izaći na Moskovsku, a neke i na Londonsku burzu. Ti su IPO-i potencijalno mogli vrijediti najmanje četiri milijarde dolara.
Među kompanijama koje su željele izaći na burzu nalazi se Sibur, jedna od najvećih svjetskih petrokemijskih kompanija, pa osiguravatelj RESO te pružatelj privatne zdravstvene skrbi EMC. Međutim, nijedna te planove nije realizirala.

– Ova je godina obilježena povećanjem kamatnih stopa u SAD-u. To je potaknulo velike odljeve kapitala iz rastućih gospodarstava, počev u svibnju– pojašnjava Dmitrij Brodski, direktor tržišta kapitala za Rusiju i Zajednicu neovisnih država u investicijskoj banci Renaissance Capital.

Alina Sičova, direktorica tržišta kapitala u tvrtki Sova Capital, ističe kako do kraja godine neće biti IPO-a.

– Znam za nekoliko imena koja planiraju uvrštenje u prvom tromjesečju: oni nastavljaju motriti situaciju s aspekta zapadnih sankcija, Brexita i općenite tržišne kolebljivosti – ističe Sičova.

Ruske kompanije u 2017. prikupile oko osam milijardi dolara prodajom dioničkih udjela, od čega tri milijarde dolara u IPO-ima. Jedan od zvučnijih izlazaka na burzu bio je En+, kompanija u vlasništvu Olega Deripaske koja upravlja poslovanjem u metalurškom i energetskom sektoru. En+ je uvrstio dionice u Londonu i Moskvi.

Na rusko tržište kapitala negativno su se odrazile travanjske sankcija iz SAD-a. Uz njih, previranja u rastućim državama i povećanje prinosa na američke obveznice, uz nastavak američko-kineskog trgovinskog rata, pogodili su ruske planove za IPO-e, tvrde bankari.
– Situacija je vrlo kolebljiva i to sve zabrinjava – kaže predstavnik jedne kompanije koja je razmatrala izlazak na burzu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije