Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržište rada

Ni sezonsko zapošljavanje ne pomaže oporavku na tržištu rada

burza rada
Arhiva VL
10.05.2010.
u 12:34

U PBZ-u očekuju da će jesenski mjeseci ponovo donijeti povećanje broja nezaposlenih, a preokret trenda očekuju tek u sljedećoj godini.

U prvom tromjesječju ove godine nastavljen je negativan trend na tržištu rada.  Sezonsko zapošljavanje pomoglo je utoliko što je ublažen tempo rasta broja nezaposlenih, no porast broja nezaposlenih sezona nije zaustavila.

Naprotiv, u ožujku je broj nezaposlenih osoba dosegnuo 318 tisuća, što je 0,3 % više na mjesečnoj te gotovo 20 % više na godišnjoj razini. U prosjeku je u prvom tromjesečju broj nezaposlenih bio viši 20,6 % u usporedbi s istim razdobljem godinu ranije, aktivno stanovništvo smanjeno je 2,4 %, a prosječan je broj zaposlenih pao 6 %. Prosječna je stopa nezaposlenosti iznosila 18,2%, što je rast za 3,4 postotna boda u odnosu na prvi kvartal 2009 godine i na razini je prvog tromjesečja 2006.

Navedeni pad broja nezaposlenih za oko 3% je, vjerujemo, samo privremenog karaktera, barem u ovoj godini - kaže Ana Lokin, analitičarka PBZ-a. Naime, naznaka gospodarskog oporavka zasad nema koliko čitamo iz visoko frekventnih pokazatelja, a opreznost će navesti poslodavce da započnu s ponovnim otvaranjem radnih mjesta tek kada njihova aktivnost uhvati zamah.

Obično je potrebno najmanje jedno do dva tromjesečja da se rast gospodarske aktivnosti odrazi na tržište rada pa stoga očekujemo da će jesenski mjeseci ponovo donijeti povećanje broja nezaposlenih, a preokret trenda očekujemo tek u sljedećoj godini.

 

Komentara 3

Avatar sebastian
sebastian
13:27 10.05.2010.

Nismo nista ni ocekivali, to je tako jasno, ako drzava nista ne poduzima, nemoze se nista promijeniti i zapamtite dobro : nece se nista promijeniti, jer politicarima nije stalo da Hrvatska ide naprijed, oni cekaju EU...!!!!!

OB
-obrisani-
14:07 10.05.2010.

Gdje je problem Hrvati bjeze od njega kaj vrag od tamjana, u petak u jednoj debati na tv cuo sam nesto kaj sam i znao dosada a sad je bilo receno sa najviseg mjesta: kompljetna istocna europa ili sve drzave iz nje bile one u EU ili ne svi imaju jedan te isti problem, pa su poceli navadjat i objasnjavat da je problem u skolstvo, pa tako vele: pogledajte u grckoj 25% grka rade u drzavnim poduzecima, skolarci kad zavrse gimnaziju nemaju ni jedan jedini dan prakse-koga da oni uce i sta da oni izumiju bez prakse, nema im ko pokazat i svi studiraju neproizvodna zanimanja a oni kaj studiraju ekonomiju njima nema ko pokazat kako se to radi, a mi se hvalimo sa: najboljim profesorima, doktorima, imamo najbolje skole na svijetu a najglupljiji smo od svih, odnosno gluplji su samo oni koji dolaze iz azije i afrike, na koncu nase gimnazije su jedan drek u americi nemaju gimnazije i niti neznaju kaj je to, a od svih inovacija na svijetu preko 67% otpada na ameriku koja cini niti 5% ukupnog pucanstva svijeta, na koncu kad su to i gjde komunisti sta izumjeli ili izvukli koga iz dreka, gdje pitam ja vas.

ZD
Zdravek
14:53 10.05.2010.

10.05.2010. u 14:07h winnemacca01 je napisao/la: \"a od svih inovacija na svijetu preko 67% otpada na ameriku koja cini niti 5% ukupnog pucanstva svijeta, na koncu kad su to i gjde komunisti sta izumjeli ili izvukli koga iz dreka, gdje pitam ja vas.\" a kao inovacije su u americi zato jer su u americi pametniji ili zato jer imaju kapital kojim privuku pametnije sa svih strana svijeta? a glede komunista, nit su komunisti nit kapitalisti kaj izumili, al su se kapitalisti na izumima znanstvenika obogatili a komunisti ne. istina da u kapitalizmu izumitelj nest i zaradi, a u komunizmu nije, al je i istina da u kapitalizmu najvise zarade oni koji vec imaju, a ne koji nekaj izume.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije