Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MMF

Nezaposlenost do devet posto u razvijenim zemljama i u 2011.

nezaposleni
Željko Hladika/Večernji list
15.04.2010.
u 16:48

SAD, europske zemlje i Japan moraju učiniti više u nastojanjima da potaknu tržišta rada, a privremene subvencije za zapošljavanje mogle bi pomoći u tome.

Međunarodni monetarni fond prognozira da će se visoka stopa nezaposlenosti u razvijenim zemljama svijeta zadržati do kraja 2011., i to u prosječnoj vrijednosti od devet posto. U svom izvješću fond tvrdi da je visoka nezaposlenost možda najveći izazov s kojima su suočene vlasti tih gospodarstava u uvjetima ubrzavanja oporavka.

U svjetskim gospodarskim prognozama MMF je predvidio da će razvijena gospodarstva teško, čak i u uvjetima oporavka, otvoriti dovoljno novih radnih mjesta kako bi se podmirila potrebe sve većeg broja radno sposobnog stanovništva.

Analizirajući prijašnje globalne recesije, fond je upozorio da SAD, europske zemlje i Japan moraju učiniti više u nastojanjima da potaknu tržišta rada.
- Očekivanja postojano visoke nezaposlenosti povećavaju nužnost za mjerama kojima bi se potaknulo stvaranje radnih mjesta - navodi se u izvješću i dodaje da bi privremene subvencije za zapošljavanje mogle pomoći u tome smjeru.

Iako su u SAD-u u ožujku otvorene 162 tisuće novih radnih mjesta, najviše u posljednje tri godine, stopa nezaposlenosti drži se uporno na 9,7 posto. Od početka recesije u prosincu 2007. bez posla je ostalo ukupno oko osam milijuna Amerikanaca, a nekih 15 milijuna i dalje je nezaposleno. Situacija nije ništa bolja ni u većini europskih zemalja. Španjolska je u zadnjem tromjesečju 2009. zabilježila stopu nezaposlenosti od 18,83 posto, koja je među najvišima u Europi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije