Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Neto dobit u prvom polugodištu porasla 9 posto, na 447 milijuna kuna

Realizacija kapitalnih ulaganja povećana je za 8,7 posto u odnosu na prvo polugodište 2017., dosegnuvši 895 milijuna kuna.
26. srpnja 2018. u 09:28 1 komentara 133 prikaza
Davor Tomašković
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Hrvatski Telekom (HT) u prvih šest mjeseci ove godine poslovao je s neto dobiti od 447 milijuna kuna, što je za 37 milijuna ili 9,1 posto više nego u istom razdoblju godinu dana ranije, objavljeno je u četvrtak z HT-a.

Generacija Next HT raspisuje donacijski natječaj vrijedan 700.000 kuna

Ukupni konsolidirani prihodi u tom su razdoblju bili 3,68 milijardi kuna, što je za 0,3 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) prije jednokratnih stavki povećana je za 13 milijuna kuna, odnosno 0,9 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, na 1,47 milijardi kuna.

EBITDA marža je na razini od 40 posto i veća je za 0,5 postotna boda u usporedbi s prvim polugodištem 2017. Kako ističu iz HT-a, porastu profitabilnosti doprinosi i Crnogorski Telekom, koji je ostvario EBITDA u iznosu od 109 milijuna kuna, što je za 5 milijuna kuna više nego u istom razdbolju godinu ranije.

VoWiFi Voice over WiFi Nova usluga HT-a omogućuje razgovore putem WiFi-a

Bez učinka Crnogorskog Telekoma, HT Grupa u Hrvatskoj ostvarila je za 0,6 posto veću EBITDA u usporedbi s istim razdobljem prošle godine u iznosu od 1,36 milijardi kuna i EBITDA maržu od 40,3 posto.

Realizacija kapitalnih ulaganja povećana je za 8,7 posto u odnosu na prvo polugodište 2017., dosegnuvši 895 milijuna kuna. Bez učinka Crnogorskog Telekoma, kapitalna ulaganja HT Grupe u Hrvatskoj povećana su za 8,3 posto, na 822 milijuna kuna.

Hrvatski telekom RWE PREUZIMA HT odustaje od biznisa distribucije struje

„Hrvatski Telekom je na kraju prvog polugodišta zabilježio povećanje EBITDA-e, neto dobiti i osigurao nastavak velikih kapitalnih ulaganja. Iza nas je jedno od najvećih ulaganja u Hrvatskoj”, komenitrao je ostvarene poslovne rezultate predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković.

Do kraja lipnja uspješno je završena prva faza u Istri, modernizirano je svih 137 lokacija pokretnih radijskih i transportnih mreža te završeno proširenje kapaciteta pokretne pristupne mreže na 250 lokacija na obalnom dijelu. Od početka srpnja aktivnosti su nastavljene na području grada Zagreba. Osigurani su glavni preduvjeti za uvođenje 5G tehnologije u trenutku kad se za nju dodijeli potrebni radio-frekvencijski spektar.

HRVATSKI TELEKOM Prvi u Hrvatskoj lansirao NB-IoT mrežu za internet stvari

Pristupnom mrežom nove generacije (NGA) pokriveno je 58,1 posto kućanstava, dok je optička pristupna mreža dostupna za 388 tisuća kućanstava, kaže se u priopćenju.

U mobilnoj mreži ulaganjima je osigurana unutarnja pokrivenost stanovništva 4G mrežom od 77,6 posto, dok je pokrivenost u vanjskom okruženju dosegla 98,4 posto. Nastavljena je implementacija velike brzine 4G mreže od 350 Mbit/s pri preuzimanju, kaže se uz ostalo u priopćenju.

Trendovi budućnosti
ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti

A1 izdvaja za Vas