Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Nepovratne potpore za male tvrtke i obrte na račune stižu do lipnja

Poduzetnički impuls za 2014. godinu težak je 1,3 milijarde kuna, javni pozivi otvaraju se 15. veljače.
13. veljače 2014. u 09:15 1 komentara 801 prikaza
Viroexpo Maras
Foto: Marija Lovrenc/VLM

Poduzetnički impuls za 2014. godinu težak je ukupno 1,3 milijarde kuna, a prvi javni poziv za prijave za nepovratna sredstva države Ministarstvo poduzetništva i obrta otvorit će u subotu 15. veljače. Do 1. travnja mogu se predati prijave. U Ministarstvu kažu da procedura nije duga i da će se prve kune poduzetnicima i obrtnicima isplaćivati već u lipnju. Veći dio programa, odnosno novca iz Poduzetničkog impulsa odnosi se na ulaganja fondova za gospodarsku suradnju za koje je odvojeno 435 milijuna kuna – trećina ukupnih poticaja.

Koliko će se tog novca iskoristiti, ovisi o projektima u koje će FGS-ovi ulagati, a da će ih biti, pokazuju ponude koje su predali za nekoliko tvrtki koje su prošle proces predstečajne nagodbe.

U Poduzetnički impuls uključena je i Grant shema, odnosno natječaj koji je otvoren do kraja veljače za 255,7 milijuna kuna europskog novca za poticanje malih i srednjih tvrtki te turističkih projekata. Do kraja godine otvorit će se i natječaj za projekte iz ICT sektora od 26 milijuna kuna. Projekt koji je ministarstvo Gordana Marasa najavljivalo dugo – regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja jugoistočne Europe – Seecel ove će godine dobiti i financijsku podršku, i to čak 233 milijuna kuna.

Tako za nepovratne potpore iz hrvatske blagajne u Poduzetničkom impulsu ostaje oko 320 milijuna kuna, a utrošit će se na jamstva za koja Maras ima 40 milijuna kuna, dok za subvencioniranje kamata za kredite izdvaja 49 milijuna kuna. Novost je u programu poticanje inovacija u poduzetništvu, a program mikrokreditiranja za pokretanje posla pokazao se uspješnim pa je udvostručen iznos za tu namjenu. Ministar Maras očekuje da će se na temelju ovogodišnjih potpora osigurati 11 milijardi kuna investicija, ali i 5000 radnih mjesta. Ministarstvo će otvoriti radionice s poduzetnicima kako bi im stručnjaci pomogli napisati projekt, a na stranicama će nuditi savjete.

>>Vlada poduzetnicima 'dijeli' 1,26 milijardi kuna

>>Kako iskoristiti sredstva Poduzetničkog impulsa 2014.?

Adrenalinska Hrvatska
Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti

A1 izdvaja za Vas

  • brukic:

    Jel na kraju do .1 travnja ili od 1. travnja za prijave..?