Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

“Neplaćeno 19 mlrd. kn – ako nam Vlada hitno ne pomogne, nestajemo”

Udruga malih i srednjih poduzetnika pozvala Vladu RH da hitno uvede direktive EU kojima se rokovi plaćanja ograničavaju na 30 do 60 dana.
12. studenoga 2009. u 17:47 3 komentara 4 prikaza
petar lovrić
Foto: Antonio Bronić/Pixsell

Nepodmirene obveze u hrvatskom gospodarstvu u prvih osam mjeseci ove godine porasle su prema istom lanjskom razdoblju 40,1 posto i iznose 17,2 milijarde kuna, što je poduzetnike dovelo na rub opstanka, upozorio je danas u Zagrebu Petar Lovrić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika.

Nekultura plaćanja
– Ako se situacija uskoro ne promijeni, mali i srednji poduzetnici bit će prisiljeni u sljedećih nekoliko mjeseci dalje rezati investicije i smanjiti broj zaposlenih. Očekuje se od 20 do 30 tisuća novih otkaza – upozorio je Lovrić.

Mali i srednji poduzetnici zapošljavaju 893.561 radnika, što je 76 posto ukupnog broja zaposlenih u gospodarstvu i ostvaruju 44 posto hrvatskog BDP-a. Najvećim problemima, uz likvidnost koja je prerasla u “nekulturu plaćanja”, poduzetnici ističu otežan pristup financijama, netransparentnost javne nabave, skupu državnu upravu i kao najvažnije – previsoke porezne namete.

– Najveći su dužnici državne tvrtke, većinom iz cestogradnje – Hrvatske ceste... i sve druge koje su naslonjene na taj sektor. Čak 78 posto dugova odnosi se na razdoblje dulje od jedne godine. Tražimo da se hitno uvedu direktive EU o poštovanju rokova plaćanja koji su ondje od 30 do 60 dana i uvedu stroge kazne za prekršitelje – prenio je jedan od hitnih zahtjeva Vladi RH Stjepan Vučagić iz Udruge malih i srednjih poduzetnika.

Poduzetnici traže i olakšan pristup financijama, odnosno kreditima, subvencioniranu kamatu i reprogramiranje kredita, smanjivanje neporeznih davanja 10 posto te da se smanji administrativni teret za male tvrtke koji je deset puta skuplji nego u velikim poduzećima.

Socijalna okupacija
Poduzetnici su objavili da je trenutačno insolventno 23.785 tvrtki i 34.368 obrtnika, što je 48 posto više nego lani.

– Tako prestaje tržište, umiru konkurentnost i malo poduzetništvo. Uz nedosljednu Vladinu politiku najveći je krivac sudstvo jer poduzetnik umre tri puta prije nego što dobije sudsku presudu – upozorio je Vučagić. Poduzetnici su prozvali Vladu i da ne potiče poduzetništvo nego je dopustila “socijalnu okupaciju”, jer svi koji imaju neki problem rješenje očekuju od Vlade. Kao dugoročno rješenje mali i srednji poduzetnici predložili su poticanje ulaganja u cestogradnji, stanogradnji i obnovljivim izvorima energije.

Fina je danas objavila da su nepodmirene obveze tvrtki potkraj rujna iznosile 19,3 milijarde kuna, što je 47,5 posto više, a dugovi insolventnih fizičkih osoba iznosili su ukupno 4,75 milijarda kuna.

Mali i srednji poduzetnici čine 99,4 pos

Mali i srednji poduzetnici čine 99,4 posto od ukupno registriranog broja hrvatskih poduzetnika, a ostvaruju 40 posto izvoza. Upozoravaju da se sve teže nose s lošom gospodarskom situacijom u Hrvatskoj i zbog toga sve češće zatvaraju svoje tvrtke. Iz Udruge malih i srednjih poduzetnika zatražili su hitnu intervenciju države u rješavanju nagomilanih problema. Mali i srednji poduzetnici prigovaraju Vladi i zbog nedostatka strategije i planova za najperspektivnije hrvatske gospodarske grane poput turizma. – More, sunce i kafići nisu turizam nego samo zbroj nekih aktivnosti – kazao je Stjepan Vučagić iz UMSP-a.

Elipso

  • -obrisani-:

    Nestanite,Hrvatska će sve što treba uvesti

  • -obrisani-:

    Za sada je najvažnije da mi u vladi opstanemo pod svaku cjenu,kako bi se i dalje borili svim snagama za još veći boljitak sviju vas.Predlažem povečanje PDV-a na 30%

  • tihimir:

    Guverner ove godine smanjio novčanu masu za 14% kako bi sačuvao sveti tečaj, a što nema love na tržištu, pa nitko nikom ništa ne plaća baš ga briga. Što će zbog toga u idućih 5 mjeseci 50.000 ljudi ostati bez ... prikaži još! posla baš ga briga. glavno je stabilna kuna kako bi uvoznici i dalje uvozili na kredit, zarađuju strani proizvođaći, zarađuju banke na kamatama a i on dobije poneko priznanje od THE ECONOMIT-a.