Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prekomjerne rezerve

Nemamo zalihe šećera, to je samo još jedan propust ministra Jakovine

 šećer
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
28.09.2015.
u 10:45

Šećer smo prodali u drugom, a ne u prvom polugodištu, veli direktor Rogulja

Odgodom roka s 30. rujna ove godine na 31. ožujka 2016. za prekomjerne zalihe šećera Vlada RH kupuje vrijeme za problem koji zapravo ne postoji, smatra predsjednik uprave Tvornice šećera Osijek Damir Rogulja. Iznosi ocjenu s kojom se slažu i vodstva ostalih tvrtki etiketiranih da drže špekulativne zalihe.

Proljetos se, podsjećamo, Vlada RH pohvalila kako je velikim naporom naše administracije smanjena količina špekulativnih zaliha šećera iz odluke Europske komisije sa 56.268 na 37.138 tona, što tvrtke vlasnice moraju do kraja rujna izvesti na treća tržišta ili će platiti kaznu.

Prozvane tvrtke tvrde da zalihe ne postoje nego da je riječ o još jednom gafu Ministarstva poljoprivrede. Kasno je izdalo rješenja za uvoz bescarinskih kvota šećera pa su dvogodišnje kvote iskazane u jednoj (2013.) godini.

U skladištu uredno

U burnoj raspravi održanoj u HGK i predstavnici Carinske uprave izjavili su da u skladištima tvrtki nisu našli špekulativne zalihe. Vlada je krajem travnja listu sa 134 tvrtke stavila izvan snage, što konkretno znači da je ona sada vlasnica 37.138 tona šećera, s procjenom moguće kazne od 19 milijuna eura. Od tada do danas, potvrdilo nam je više sugovornika, nisu dobili nikakvo rješenje ni pojašnjenje. Tek su nedavno na webu EK našli podatak o odgodi roka uz neprimjereno obrazloženje. U njemu stoji da je RH još 19. svibnja izvijestila Komisiju da, “ne dovodi u pitanje obvezu da se do 30. rujna osigura uklanjanje viška šećera s tržišta, no došlo je do nepredviđenih teškoća u provedbi obveze prisiljavanja predmetnih subjekata na uklanjanje viška količina te je potrebno dodatno vrijeme za rješavanje problema, pa je primjereno produljiti rok za šest mjeseci.”

Novi rok do ožujka

Na izravno pitanje u kojoj je fazi postupak, iz Ministarstva poljoprivrede kratka poruka: “Nastavlja se postupak utvrđivanja vlasnika špekulativnih zaliha šećera, a novi rok za uklanjanje šećera s tržišta je 31. ožujka 2016.”

Osječka šećerana tereti se najviše, čak sa 27.354 tone. Rogulja iznosi da su 2012. zbog odluke Srbije koja im je spriječila dovoz sirovine iz vlastite tvrtke u Vojvodini bili prisiljeni na uvoz da bi realizirali proizvodnu kvotu. “Imali smo sve potrebne dozvole i naš jedini krimen je što smo šećer prodali u drugom umjesto u prvom polugodištu,” kaže i dodaje da su tražili uključivanje u pregovarački tim s EK, no nisu prihvaćeni. “S našim argumentima izborili bismo nulu, a ne 37.138 tona,” uvjeren je. Na listi argumenata kojima će tvrtke rušiti i buduću odluku je i onaj iz tvrtke Meggle gdje je zaliha bila 500 kilograma šećera, a odluka koju je Vlada RH povukla teretila ih je za 25 tona. U Cedeviti, članici Atlantic grupe Emila Tedeschija, ističu da su nakon “nadzora Carinske uprave zalihe u čitavom razdoblju, prije i poslije ulaska RH u EU, bile maksimalno uravnotežene i ujednačene, kao i potrošnja šećera u proizvodnim procesima, i nema razumnog objašnjenja prema kojemu bi Cedevita uopće ušla na listu tvrtki koje posjeduju prekomjerne zalihe, stoga čekaju novo rješenje Ministarstva poljoprivrede.”

>> 3 stvari koje nas najviše bune kad je riječ o šećeru

Komentara 3

GU
guderian
09:42 29.09.2015.

s obzirom da u tisini poskupljuje gorivo a nema uopce o tome informacija u medijima... pisem ovdje, Kako to da gorivo poskupljuje a u proteklih tjedan dana cijena nafte je pala, a i tecaj dolara je nizi ???????? jel opett stvar u mediteranskom trzistu hahahhahah

TH
than
02:10 29.09.2015.

Ma koga briga. Glavno da je on uhljebio sebe i onu svoju tamo negdje. A i jos rodbine sa po svake strane. Poljoprivreda nikada nije bila gora, ali, nepotizam u ministarstvu poljoprivrede kao i u prethodnoj vladi.

BU
Bulaba
14:07 28.09.2015.

Pa što, što će nam šećer nam nam živote svaki dan sladi Srbin Milanović i njegova srpska vlada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije