Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jačanje

Nema krize za farmaceute. Naprotiv, šire se i zarađuju

'01.10.2012., Zagreb - Plivin pogon u Zagrebu.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
22.01.2013.
u 12:00

Pliva, Belupo i JGL najavili su ulaganja, povećanje prodaje i širenje. Najveći dio planiranih investicija već ove godine, a završetak se predviđa za kolovoz 2014. godine

Iako je donedavno farmaceutska industrija bila zahvaćena krizom, izgleda da je najjačima na tržištu otvoren put prema investicijama. Najveći zamah na generičkom tržištu stvoren je ulaskom Teve u Plivu. Ta domaća najveća farmaceutska kompanija najavila je ulaganja u vrijednosti 200 milijuna dolara, u investicije ulazi i Jadran Galenski laboratorij (JGL) koji će u prvoj fazi uložiti 350 milijuna kuna, a Belupo 20,6 milijuna kuna.

Osvajanje tržišta

I iako su samo prije dvije godine stručnjaci na području tržišta farmacije smatrali da će JGL morati naći strateškog partnera, što je tada iz te kompanije opovrgnuto, u konačnici uistinu i dalje sami uspijevaju ulagati i širiti se. Bila su i nagađanja da će Teva reagirati na globalne tijekove, što bi moglo značiti zatvaranje dijela Plive, no ta je jedna od najvećih svjetskih generičkih farmaceutskih kompanija upravo Plivu odabrala za najjači iskorak među tvrtkama koje su u njezinu vlasništvu. U tri investicije – gradnju postrojenja za proizvodnju završnih faza aktivne farmaceutske supstancije, integriranu zaštitu okoliša i proizvodnju injekcija i suhih oralnih oblika – uložit će se 200 milijuna dolara i zaposliti 200 ljudi te dodatnih 100 u osnovanom Centru za financijske aktivnosti namijenjen članicama Teve u velikom broju europskih zemalja.

Belupo još uvijek nosi teret Podravke kao dio njezine grupacije, ali sve su češća nagađanja o ulasku Atlantic grupe u Belupo. Posebno nakon dogovorene suradnje Atlantica i Podravke oko distribucije proizvoda. Nova Belupova investicija je gradnja i opremanje novog skladišta gotovih lijekova, a osvajanje novih tržišta ostaje kao prioritet i jedini način da se nastavi dosadašnji rast, ističu u Belupu, koji je u devet mjeseci 2012. ostvario dobit od 50,6 milijuna kuna.

JGL grupi je izvoz prošle godine rastao oko 25% i nosi tri četvrtine prihoda. U ovoj godini planiran je rast prihoda od 18% te zapošljavanje 70 novih ljudi. Tvrtka je kupila 78.000 m² prostora i objekata na lokaciji Svilno, gdje će ujediniti svoje lokacije u jednu jedinstvenu. – Najveći dio poslova krenut će ove godine, a završetak se predviđa za ljeto 2014. – rekao je nedavno Ivo Usmiani, čelnik te riječke tvrtke.

Farmal se oporavlja

Uz tri vodeće, na tržištu rade i manje farmaceutske kompanije poput Farmala, FarmaS-a, Genere... U Farmal je ušao njemački Dermapharm i uspio ojačati položaj tvrtke, no nedavna afera oko navodnog podmićivanja liječnika uzdrmala je poslovanje. Trenutačno njemački vlasnik ulaže sve napore da vrati poslovanje u normalu, a postoje i nagađanja da će Dermapharm povećati svoj udjel u Farmalu. Svojevremeno se kalkuliralo i o dolasku Sandoza, no nakon Teve većih igrača više neće biti, sadašnja je procjena stručnjaka s tog područja.

>> Pliva - za jedno radno mjesto investicija od milijun dolara

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije