Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruženje dioničara

Neka se pogoduje Opatiji, ali ne na štetu ulagača!

'02.05.2012. Opatija - Lijepo i toplo vrijeme izmamilo turiste u setnju, razgledavanje i suncanje. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL'
'Nel Pavletic/PIXSELL'
12.06.2012.
u 23:31

S obzirom na to da bi Opatija pri objavi ponude morala deponirati 1,3 milijarde kuna, kolika je ukupna vrijednost dionica koje su u privatnom vlasništvu, a Grad taj novac nema, Nikolić predlaže da se izmjenama Zakona tu napravi iznimka.

Hrvatska udruga dioničara upozorila je na narušavanje tržišta kapitala i štetu koju će prouzročiti predložene izmjene Zakona o preuzimanju dioničkih društava.

Prvih deset presuda

Takozvani \"opatijski zakon\", jer se donosi da bi se pogodovalo Opatiji koja je, kao vlasnik 25 plus jedne \"zlatne\" dionice, trebala objaviti ponudu za kupnju dionica Liburnia Riviera Hotela od ostalih dioničara, a to nije učinila, retroaktivno amnestira lokalnu samoupravu od te obveze te poništava sve dosadašnje odluke i sudske presude. Grad Opatiju Hanfa je obvezala da objavi poziv na što se Grad oglušio te su mali dioničari (njih 100 od oko 1500) tužili Grad. Nedavno je doneseno prvih deset presuda u korist dioničara, na što su klubovi zastupnika vladajuće koalicije odgovorili spomenutim izmjenama.

– To je u suprotnosti s Ustavom i regulama EU. Ruši se načelo zabrane retroaktivnosti i može onda rušiti odluke o privatizaciji Magme, Industrogradnje ili Dalekovoda. Izmjene otvaraju prostor za ulazak države u tvrtke koje su veliki dužnici – rekla je Vesna Škare-Ožbolt, predsjednica HUD-a. Dioničari se pitaju tko će željeti ulagati na hrvatskom tržištu kad nema pravne sigurnosti te napominju da privatnici ne žele da im država upravlja tvrtkom jer se ona vodi političkim, a ulagači ekonomskim interesom. HUD i Udruga malih dioničara Liburnia Riviera Hoteli predlažu izmjene postojećeg zakona, ali da bude rigorozniji sa sankcijama za nepoštovanje pravila te predlažu da Opatija i mali dioničari sjednu za stol.

– Zašto zakonom retroaktivno ne riješe problem s MOL-om? Mi smo u dvije godine desetak puta tražili sugovornika, no nema ga. Opatija iz ove situacije može izaći samo objavom ponude – kaže Dražen Nikolić, šef Udruge LRH-a. S obzirom na to da bi Opatija pri objavi ponude morala deponirati 1,3 milijarde kuna, kolika je ukupna vrijednost dionica koje su u privatnom vlasništvu, a Grad taj novac nema, Nikolić predlaže da se izmjenama Zakona tu napravi iznimka.

Vlasnik sa 60% dionica

Većinski vlasnik je SN Holding sa 60 posto dionica i ne želi ih prodati te se treba omogućiti da ponudu za kupnju Opatija da samo malim dioničarima, odnosno da SN Holding prije objave potpiše suglasnost da svoje dionice neće prodati. Tada bi Opatija trebala 160 milijuna kuna, koliko vrijede dionice malih ulagača.

Komentara 3

VO
VolimZagreb
06:29 13.06.2012.

Retroaktivno mijenjanje zakona je generalno loš potez koji nikada malima, kojima je jedina zaštita pravna stečevina, nije donio dobroga. Ovo je presedan kojega, ako nitko drugi normalan onda EU, ne bi smjela dopustiti jer otvara pandorinu kutiju i onako krhkogg pravnog sustava u Hrvatskoj.

CH
chemica
14:44 13.06.2012.

Todoriću je pak USTAVNI sud "oprostio" osam stotina milijuna kuna koje bi morao platiti malim dioničarima za preuzimanje Belja. No, zar u ovoj zemlji postoji netko toliko "zločest" pa želi da nam Ivica PROPADNE? Postoje građani prvog, a postoje i građani drugog reda. To je puno veća opasnost u ovoj nakaznoj državi. Kada se, ne svojom krivnjom, nađeš u ovoj drugoj skupini. Zato grad Opatija mora isplatiti male dioničare, a Tuđmanov tajkun to NE mora. Ustavnom sudu normalno. I to bez ikakvog objašnjenja! Ti koji se brinu zbog posljedica po pravnu državu u Hrvata zbog nekakve retroativnosti, neka pogledaju presudu Ustavnog suda u ovom slučaju. Ima TRI rečenice! Evropu zaboli jer ni njima nije u cilju da Todorić propadne. Da, to je ta licemjerna EU. Netko mora vratiti kredite. Grad Opatija pak nije toliko značajan. Ne mora vraćati lovu EU bankarima pa koga briga.

Avatar nekakav
nekakav
16:18 13.06.2012.

radi riječana se mijenjalo već par zakona, komadina, etc.... ajmo presedanom napraviti nešto lijepoga. dajmo opatiji više prava nego drugima. sunčani hvar.. već je jednom radi sdp-a (račan) propala firma i ulaganje. danas je to završen slučaj, bez budućnosti. zašto se ne bi mijenjao zakon, pa svima braniteljima ukinula sva prava koja imaju? zašto ne bismo sve penzije izjednačili? zašto ne bi propisali da možeš s 25% blokirati sve odluke kod upravljanja poduzećem? većinski vlasnik ne znači ništa kod nas. na primjeru đakovštine smo vijdeli kako bi to funkcioniralo da proše ova nebuloza. država, manjinski vlasnik, je glavna za isplatu dugova radnicima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije