Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
isplati li se sada?

Ne žele pretvaranje švicaraca u eurske kredite, isplati li se sada?

'10.09.2012., Cakovec- Cakovec ima 1200 stambenih jednica vise nego kucanstava. Prodaja stanova je zamrla. Ilustracija.  Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSEL'
Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
1/3
06.10.2012.
u 19:11

Udruga Franak: U ovom trenutku to se ne isplati jer je CHF skočio približno 35 posto prema euru, u odnosu na vrijeme kada su krediti plasirani.

Udruga Franak relativizirala je ponudu jedne banke za akcijsku konverziju kredita u švicarskim francima navodeći da "u ovom trenutku ne vide isplativost takve konverzije". Erste banka ponudila je pretvaranje švicaraca u eurske kredite bez naknada i dodatne dokumentacije, uz zadržavanje ugovorenih kamatnih stopa, a jedini bi trošak za klijenta bila nova solemnizacija ugovora.

Divljanje tečaja i kamata

Zbog divljanja tečaja i rasta kamatnih stopa građani zaduženi u švicarskim francima najveći su gubitnici kreditne euforije. Gotovo svaki drugi stambeni kredit (44 posto) vezan je uz švicarski franak, a divljanje tečaja dosad je bacilo na koljeno 8 posto dužnika. Građani su prestali vraćati 1,9 milijardi kuna stambenih kredita vezanih uz CHF te se nalaze u različitim fazama pregovora s bankama. Usporedbe radi, stambene kredite vezane uz euro ne vraća 3,2 posto zaduženih, a 30. lipnja ove godine njihov je dug iznosio jednu milijardu kuna. Banke su zbog strogih pravila HNB-a dužne sve koji ne vraćaju kredite dulje od tri mjeseca klasificirati kao loše dužnike i za taj dio duga smanjiti vlastitu dobit iz tekućeg razdoblja, no dugovi se nikome ne otpisuju, već banke ulaze u dugotrajnu i mukotrpnu proceduru reprograma, prisilne naplate, pa i ovrha nad nekretninama.

Zdenko Matak, direktor u Erste banci, kaže da je besplatna konverzija, koja će trajati do polovice iduće godine, "još jedan korak naprijed u nastojanjima da klijentima pokušaju omogućiti lakšu otplatu CHF kredita".

No, udruga Franak odgovara da "u ovom trenutku" ne vide isplativost takve konverzije jer je CHF skočio približno 35 posto prema euru u odnosu na vrijeme kada su krediti plasirani. Na konkretnom primjeru objašnjavaju da bi konverzija značila da netko kome je prije šest godina pušten u otplatu kredit od 500.000 kuna s valutnom klauzulom CHF na rok od 25 godina sada pristaje na novi kredit s početnom glavnicom od 600.000 kuna, s valutnom klauzulom u eurima i 19 godina otplate. To bi značilo da korisnik kredita zasniva novi kreditni posao sa 20% većom kunskom glavnicom s valutnom klauzulom u eurima i smanjenim rokom otplate.

Nesagledive posljedice

– Banka ponovno izlaže potrošača, korisnika kreditne usluge, mogućnosti sklapanja dugoročnog kreditnog posla koji je podložan mnogim neizvjesnostima – navode u udruzi uz opasku da nitko ne može sa sigurnošću savjetovati treba li ići na ponuđenu konverziju ili ne, a korisnik kredita je ponovno izložen mučnom procesu donošenja odluke koja ima nesagledive posljedice.

– Jedina efikasna mjera zaštite korisnika kredita s valutnom klauzulom u CHF-u bio bi otpis dijela glavnice paralelno s konverzijom. Jedino bi tako i došlo do izjednačavanja položaja onih koji imaju kredite vezane uz CHF s ostalim dužnicima – kažu u Franku.

Udruga savjetuje građanima da pričekaju izmjenu Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojim će se detaljnije propisati uvjeti za promjenu kamatnih stopa kao i omogućiti građanima da stare nepovoljne kredite prebiju jeftinijima.

Komentara 43

GL
glavo
20:27 06.10.2012.

sve me je strah kada nam bankari zele pomoci....... znaci euro ce ici gore, ovako samo zele navuci duznike u jos vece dugove .

SJ
Sve je uzalud
20:32 06.10.2012.

Vratiti ključ od stana, dok se još isplati. Banke vole naše pare ne nekretnine. 100 000 eura 20godina 700 eura rata ( stan cca 45 m2). Moraš vratiti 170 000 tisuća eura minimalno. 4 si godine otplaćivao ostao si bez 34000 eura koje si izgubio. Nađeš stan za 300 eura, štediš 400 x 12 mjeseci x 15 godina (ostatak)=72 000 eura sa kamatama sigurno 80 000 eura. Nakon proteka 20 godina uz otplatu banci imaš stan star 20 godina kojeg nemožeš darovati ni prodati. Nakon 15 godina imaš stan novi plaćen kešom od cca 50m2. Osim toga stan danas ne treba imati bez stana si fleksibilniji mobilniji. Danas su ljudi nomadi. Danas ovdje sutra ondje. Stan je teret.Izbiti iz glave da je nekretnina kapital.

AU
Augustiner
20:13 06.10.2012.

To je samo znak da banke znaju nešto što mi još neznamo!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije