Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sezona 2012.

Nautičari po danu troše 7 do 8 eura manje nego prije pet godina

'20.05.2012., Sibenik - Marina Mandalina u Nautickom centru Prgin spremna docekuje sezonu. Charter marine je pun.  Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL'
'Dusko Jaramaz/PIXSELL'
19.02.2013.
u 17:00

Gosti koji plove na unajmljenom brodu troše dnevno i do 170 eura, a oni na vlastitoj jahti maksimalno 74 eura

Svaki drugi nautičar ima mjesečna primanja iznad 3500 eura, čime za 1500 eura \"šišaju\" primanja naših klasičnih gostiju, ali svejedno su usvojili recesijske navike. Nautičari koji su lani Jadranom krstarili na unajmljenim jahtama trošili su šest posto (oko 8 eura), a oni na vlastitim jahtama čak 13 posto (oko 7 eura) manje nego 2007., kad je Institut za turizam proveo posljednje istraživanje Tomas nautika. Pritom, prosječna dnevna potrošnja nautičara ostala je ista, sto eura. Međutim to je realno pad jer je u međuvremenu porastao broj nautičara. Inače, najizdašniji su nautički čarter-gosti Rusi, Francuzi i Britanci, čija dnevna potrošnja prelazi 170 eura, dok Talijani od nautičara s vlastitim plovilima troše najviše – 74 eura.

– Najviše su pali izdaci za kulturu, zabavu, sport i trgovinu, a to je, prema ocjeni nautičara, i najslabija karike naše ponude – kaže Zrinka Marušić iz Instituta za turizam. – Najvišu ocjenu strani nautičari daju ljepoti krajolika i osjećaju sigurnosti u nas, a izrazito su nezadovoljni mogućnostima šopinga u samim marinama.

Ljepota obale i osobna sigurnost jedina su dva elementa kojima domaće luke nautičkog turizma tuku mediteransku konkurenciju. Nešto više od dvije tisuće nautičara anketiranih lani ocijenilo je da Španjolska, Italija, Francuska, Grčka i Turska imaju bolju ugostiteljsku i općenitu svu ponudu za nautičare.

>> Vrijeme.net predstavlja nove alate za nautičare

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije