Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'OGROMAN UDARAC'

Nasljednik carstva Samsung zbog korupcije osuđen na zatvorsku kaznu

Samsung heir attends retrial
Foto: Yonhap News/Newscom/PIXSELL
1/2
18.01.2021.
u 08:29

Tom presudom tehnološki div ostaje bez osobe koja donosi glavne odluke u poslovanju

Nasljednik poslovnog carstva Samsung Lee Jae-yong osuđen je na zatvorsku kaznu na ponovljenom suđenju za korupciju, prenijeli su u ponedjeljak lokalni mediji i tom presudom tehnološki div ostaje bez osobe koja donosi glavne odluke u poslovanju.

Visoki sud Seula izrekao je kaznu od 2,5 godine zatvora Leeju, formalno potpredsjedniku Samsung Electronics, najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona i računalnih čipova, prenijeli su južnokorejski mediji i nacionalna agencija Yonhap. Lee već nekoliko godina vodi tvrtku nakon što je njegov otac pretrpio srčani udar i nakon toga umro u listopadu prošle godine.

U pozadini slučaja je korupcijski skandal koji je zahvatio bivšu južnokorejsku predsjednicu Park Geun-hye i Lee je proglašen kriivm za pronevjere i davanje mita. Lee je "aktivno davao mito i posredno od predsjednice tražio da koristi svoje ovlasti kako bi se osigurao glatki prijenos vlasti na čelu poslovnog konglomerata", napisao je sud u presudi.

"Vrlo je nesretno što je Samsung, najveća tvrtka u zemlji koja se ponosi inovacijama, ponavljano uključena u kaznena djela kad god se zbiva prijenos političke vlasti."

Tužitelji su tvrdili da je Samsung platio velike iznose novca tvrtkama koje su bile u vlasništvu osobe bliske bivšoj predjsednici države. Lee je odmah nakon izricanja presude odveden u pritvor.

Lee je  ranije osuđen na pet godina zatvora za korpuciju u 2017., a ta je kazna godinu kasnije pretvorena u uvjetnu kaznu. No, Vrhovni sud poništio je presudu i naredio novo suđenje.

"Ovo je ogromni udarac i velika kriza za Samsung", rekao je za Afp Kim Dae-jong, profesor ekonomije na sveučilištu Sejong.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije